Rekordnagyságú hóra ébrednek a New York-iak

2016.01.23. 07:29

A hétvégi hóvihar gyakorlatilag megbénította az Egyesült Államok keleti partvidékét. New York lakói hatvan centi havat várnak, Washingtonban a hatalmas szél miatt egy méternél magasabb hótorlaszok keletkezhetnek. Eddig több mint 8000 légijáratot kellett törölni a két városban. Cikkünk folyamatosan frissül. 

Pénteken még csak szemet gyönyörködtető hószállingózással kezdődött a már előre történelminek elkeresztelt Jonas vihar, a helyzet azonban egyre rosszabb a keleti partvidéken. 

Kotorják a havat a Lincoln-emlékműnélForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Washingtonban és Baltimore-ban akár hatvan centi is eshet az előrejelzések szerint vasárnapig, és alig valamivel kevesebbre kell számítaniuk a philadelphiaiaknak is – figyelmeztetett a CBS News.

A hóvihar a légiközlekedést is megbénította, eddig összesen 8323 légijáratot töröltek a keleti parton. Washington D.C. és New York repülőterein a gépek 70-100 %-át kellett törölni.

Csak Virginia államban 1,032 közlekedési balesethez vonultak ki a hatóságok az éjjel, és 879 elakadt járművet kellett kiszabadítani. Szükségállapotot hirdettek ki New York-ban is. 

Hatvan centi hó alatt

Az NBC News internetes oldalán percről percre lehet követni az eseményeket. A bejegyzések szerint a New York-iak nagy meglepetésre ébredtek: a meteorológusok szerint a Nagy Almában rekordmennyiségű – 45–60 centi – hó eshet. 

A New York-iak nyomban el is kezdhettek havat lapátolni.

Így néz ki a szörnyvihar az űrből. A képet Scott Kelly űrhajós készítette.

New Jersey-ben hajnalban felfüggesztették a tömegközlekedést, a buszok mellett nem járnak a vonatok sem. 

Washingtonban egész hétvégén nem jár a metró. 

A Weather Channel videóján jól látszik, milyen elemi erővel csapott le a hóvihar az amerikai fővárosra.

A fővárosban is rekordot dönthet a hó: 1822-ben 71 centi hó esett, a mostani viharban azonban egyes kerületekben ez a szám elérheti a 90 centit is. Itt élőben nézheti a washingtoni havazást. 

A hópelyhek mögött a Fehér Ház. Washingtonban 60–90 centi hó eshetForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Ennek ellenére nem bénul meg minden: a Potomac folyó túlpartján, Arlingtonban az ismeretlen katona sírját a legnagyobb hóviharban is vigyázzák a 3. gyalogosezred tagjai. 

Észak-Karolinában a vihar miatt péntek éjszakára 136 ezer ember maradt áram nélkül, és a számuk fokozatosan emelkedik. Tíz államban 200 ezernél több embert érint az áramszünet.

Legalább nem fagy

Eddig tíz ember vesztette életét a vihar miatt, valamennyien közlekedési balesetben. Csak Észak-Karolinában 928 autóbaleset történt csütörtök éjfél és péntek kora délután között. 

Kentuckyban egy autós akkor halt meg, amikor egy hókotróval ütközött. Az állam kormányzója pénteken rendkívüli állapotot hirdetett ki. 

A meteorológusok szerint az egyetlen szerencse, hogy a legtöbb helyen nem csökken majd fagypont alá a hőmérséklet, és a viharnak nem lesz második hulláma, az emberek így vasárnapra túl lesznek a nehezén. 

Az amerikaiak a hóviharban sem veszítik el a humorérzéküket. 

A gyerekek és a kutyák pedig kimondottan élvezik a havat. 

A történelmi hóvihar egyelőre nem zavarja az egyik "first dogot", Bót sem. Persze nyilván nem véletlenül hívják a fajtáját vízikutyának. 

Egy idő után persze a jóból is megártott a sok, főleg az apróbb termetű jószágoknak.

Egy magyar ösztöndíjas lány Charlestonban éli át az évszázad hóviharát

A Jonas azonban sehol nincs attól, ami 1966-ban történt, amikor több mint 12 méter hó esett Észak-Dakotában. 

Az amerikaiak már napokkal ezelőtt kifosztották az élelmiszerboltokat, a későn érkező vásárlókat már csak üres polcok fogadták. A jelek szerint azonban nemcsak a kenyér és a tej fogy, sokan nem evéssel akarják átvészelni a bezártságot. 

A washingtoni Smithsonian Állatkertben csak azokat az állatokat engedik ki, amelyek élvezik a havat. Mint például az óriáspanda. 

Az állatkert egyébként a vihar alatt zárva van, de a gondozók bennmaradtak, hogy semmi baj ne érhesse az állatokat.

Virginiában helyi idő szerint éjfélkor csapott le az igazi ítéletidő. Egy helyi lakos timlapse videót is készített arról, ahogy betemette a teraszát a hó.