Összeverekedtek a menekültek a görög-macedón határon

2016.01.25. 15:35

Verekedés tört ki a görög-macedón határon összezsúfolódott menekültek között. Néhány afgán késsel támadt pakisztániakra, utóbbiak egyike meghalt és ketten komolyabb sebesüléseket szenvedtek el.

A sebesülteket kórházba szállították, egyikük állapota válságos - közölte a görög rendőrség.   Egyelőre nem tudni, mi okozta a dulakodást a csoportok között, akik a megerősített határellenőrzések nyomán arra várakoznak, hogy beléphessenek a Görögország és Macedónia határán kialakított semleges zónába, és onnan tovább folytathassák útjukat Észak-Európa felé.

A rendőrség úgy vélte, lopás lehetett az összetűzés indítéka. Az egyik sebesült a hatóságoknak azt mondta, támadói elvettek tőle 400 eurót és mobiltelefonját. A hatóságok közölték, az elmúlt 24 órában közel kétezren érkeztek az átkelőhöz, sokan Idomeni falu közelében várakoznak. Az emberek egyre türelmetlenebbek, egyre feszültebb a légkör. Szemtanúk hétfő délelőtt 39 buszt számoltak össze, amelyeken menekültek várakoztak a továbbindulásra.

Macedóniai belépésre várakozó menekültek pihennek a számukra létesített sátortáborban az észak-görögországi IdomenibenForrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

 Segélymunkások bírálták a görög kormányt, amiért nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket, hogy a görög szigetekről az ország északi részére érkezőket közvetlenül az Idomeni határában felállított regisztrációs táborba szállítsák. Ehhez képest a migránsokat a tábortól húsz kilométerre lévő benzinkútnál hagyják, amely híján van a megfelelő infrastruktúrának. A rendőrség adatai szerint

a táborban mintegy ötszázan, míg a benzinkútnál körülbelül kétezren várakoznak. 

 torlódás oka, hogy Macedónia csak azokat engedi át a határán, akik Ausztriában vagy Németországban akarják benyújtani menedékkérelmüket, valamint Irakból, Szíriából és Afganisztánból származnak. A macedón hatóságok automatikusan gazdasági menedékkérőként sorolják be a más országokból érkezőket és visszaküldik őket Görögországba - mondta egy segélyszervezet munkatársa a görög közrádió hétfői adásában. 

Ennek ellenére néhányan megpróbáltak őrizetlen határszakaszokon átkelni Macedóniába, hogy a fagyos időjárás ellenére folytathassák útjukat észak felé. Vasárnap reggel közel 2500 személy léphette át a határt a hatóságok engedélyével.

A Földközi-tengeren idén január 23-ig 149 ember halt megForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

 Eközben hétfőn három komp fedélzetén összesen 1481 menekült érkezett a görög kikötővárosba, Pireuszba a görög Leszbosz és Kiosz szigetéről. Többségük Szíriából származik, vannak köztük azonban marokkói, algériai és pakisztáni állampolgárok is.

ENSZ segélyszervezek adatai szerint folyamatosan emelkedik azok száma, akik életüket vesztik a Földközi-tengeren útban Európa felé: idén január 23-ig 149 ember halt meg vagy tartják számon eltűntként. A Törökországból Görögországba tartó migránsok száma is nő: január 23-ig összesen 43921-an érkeztek a dél-európai országba. Az Égei-tenger szigeteire érkezők száma tavaly egész januárban összesen 1694-et tett ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK