Lecsapott a taxisokra a kenyai kormány

2016.01.25. 17:02

Rászállt a kenyai taxisokra a közlekedésügyi főfelügyelet. A matatukat Naoriban, az ország fővárosában színes graffitik borítják. A járműfestések közül sok azoban nem tetszik a felügyeletnek. A sofőrök pénz,- de akár börtönbüntetésre is számíthatnak ezentúl az afrikai fővárosban.

Nairobiban a taxizás gerincét a graffitiikről és fülsükütetítő dudáikról elhíresült minibuszok adják. A kenyai kormány azonban megelégelte a provokatív firkákat a matatuk oldalán. A polgárpukkasztónak ítélt járművek sofőrjeit és tulajdonosait pénz- vagy akár börtönbüntetéssel is sújthatják ezentúl - írja a BBC.

Pénzre van szükségük

Az afrikai főváros lakóinak többsége nem lát semmi kivetnivalót a minibuszok graffitiiben, inkább a helyi kultúra részének tekintik. A lakosság szerint inkább arra megy ki a játék, hogy az új büntetési nem bevezetésével pénzhez jusson a közlekedésügyi főfelügyelet (NTSA) és a rendőrség. Kenyában elképesztő méreteket ölt a korrupció.

A helyiek művészetnek a hatóságok polgárpukkasztónak tartjár a rajzokatForrás: AFP/Simon Maina

 

A rendőrség az éles kritikák ellenére is megkezdi az ellenőrzéseket a főváros útjain.

A vulgárisnak vagy sértőnek ítélt jarművek tulajdonosai, üzemeltetői és a sofőrök először pénzbüntetésre számíthatnak. Ha nem telejesítik a fizetési felszólítást, akkor elzárással is büntethetik őket a kreatív rajzokért.