Megölték egy menekültszállás dolgozóját Svédországban

2016.01.25. 18:40

Letartóztattak hétfőn egy fiatalkorú menedékkérőt Svédországban, azzal gyanúsítják, hogy késsel megölt egy dolgozót a délnyugat-svédországi Mölndalban, egy fiatalkorúakat befogadó szálláson. 

Christer Fuxborg svéd rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy ketten fogták le a gyanúsítottat a hatóságok helyszínre érkeztéig. Az áldozat egy 22 éves nő volt, aki a szálláson dolgozott, és később a kórházban belehalt sérüléseibe. 

A rendőrségi szóvivő szerint erőszakos dulakodás nyomaira leltek a szálláson, amely közel egy tucat 14 és 18 év közötti menekültnek és más fiatalkorúaknak biztosít lakhatást Göteborg mellett. 
Fuxborg nem közölt további részleteket az elkövető kilétéről és állampolgárságáról a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva. A gyanúsított fiatalkorút gyilkosság vádjával tartóztatták le. 

A svédországi menekültszálló, ahol a gyilkosság történtForrás: AFP/Adam Ihse

A késelés épp aznap történt, amikor Dan Eliasson, a svéd rendőrség vezetője további 4100 rendőrt igényelt a terrorizmus elleni harchoz, a migránsok kitoloncolásához és a menekültszállások rendőrségi figyeléséhez. 

"Rákényszerülünk arra, hogy válaszoljunk a menekülteket befogadó központokban kitört számos csetepatéra. Helyenként ez jelentős rendőrségi erőket köt le. Nem ez volt a helyzet hat hónappal ezelőtt, és ez azt jelenti, hogy nem leszünk képesek hatékony választ adni más területeken" – mondta Eliasson a svéd TT hírügynökségnek. 

 Más európai országhoz képest  az utóbbi években Svédország fogadta be a legtöbb menekültet a lakosság számához viszonyítva.  A mintegy 10 millió lakosú skandináv állam 2015-ben több mint 160 ezer menedékkérőt fogadott be.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK