Videón üzentek a párizsi terroristák

Samy Amimour, ISIS, Iszlám Állam, párizsi terrortámadás
Amimour kezében egy ember levágott feje van
Vágólapra másolva!
Embereket fejeznek le, egy másikat pedig pisztollyal végeznek ki a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet videóján a párizsi merényletek elkövetői közül kilencen. A gyilkosságokat még Szíriában követték el, a tavaly november 13-i párizsi terrortámadás előtt.
Vágólapra másolva!

"Öljétek meg őket bárhol, ahol rájuk találtok" - ez a címe az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legújabb videójának. A propagandafilmen felbukkannak a párizsi merénylők közül kilencen.

A videón szereplők közül többen embereket fejeznek le,

egyikük pedig pisztollyal végez ki egy megkötözött foglyot. A felvételek sivatagos környezetben készültek. A The Guardian című brit lap azt írja, hogy a párizsi merénylőket bemutató képsorokat Szíriában és Irakban vették fel.

Mosolyog a gyilkos

A videó hossza 18 perc. A felvétel elején Abdelhamid Abaaoud beszél, aki a párizsi támadások fő szervezője volt Európában. A férfi újabb, Európában végrehajtandó támadásokkal fenyegetőzik. Ő a terrorszervezet zászlaja előtt ül. Abaaoud decemberben halt meg, amikor Párizs Saint-Denis kerületében megtámadták rejtekhelyét a francia rendőrség különleges egységei.

Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek szervezője Forrás: Origo

A videón felbukkan a legfiatalabb párizsi merénylő, a halálakor 20 éves Bilal Hadfi is, aki a Stade de France stadionnál robbantotta fel magát. Ő akkor saját magán kívül nem tudott megölni senkit. A videón viszont elkövet egy lefejezős gyilkosságot.

Bilal Hadfi húszéves volt, amikor felrobbantotta magát Párizsban Forrás: Origo

Samy Amimour a Bataclan koncertteremnél robbantotta fel magát tavaly november 13-án. Édesapja még 2014-ben Szíriába utazott, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát megpróbálja jobb belátásra bírni. Nem járt sikerrel.

Amimour a videó tanúsága szerint egy lefejezős gyilkosságban vett részt. Az ugyan nem látszik a felvételen, hogy ő maga gyilkolta volna meg a foglyot, viszont

a levágott fejet kezébe veszi,

és azzal pózolva mosolyog a kamerába.

Amimour kezében egy ember levágott feje van Forrás: Origo

A videón látható egy felvétel David Cameron brit miniszterelnökről is. Az őt bemutató képsorokon célkeresztek jelennek meg. A videón ismert londoni helyszínek is láthatók. Egy felirat is megjelenik a Nagy-Britanniához köthető képek bemutatásakor:

A fenyegető üzenetet jelenleg vizsgálja a brit kormány - írja a The Guardian. A videón franciául és arabul beszélnek a terroristák.

A terror éve Párizsban

November 13-án este Párizsban párhuzamosan hét helyszínen követettek el dzsihadista terrortámadást, amelyben összesen 130-an vesztették életüket és 350-en megsebesültek. A Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, és megölt egy embert, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. Öt helyszínen (a Bataclan koncertteremben, kávéházakban, bárokban és éttermekben) 39 embert öltek meg.

2015-ben szinte minden hónapra jutott egy terrortámadás Franciaországban