Alkotmánysértéssel vádolják Merkelt

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) receives President of Afghanistan Ashraf Ghani at 02.12.2015 at the Chancellery in Berlin. The two leaders are meeting for auspicious occasion of 100 years of friendly relationships between both states and for conversations about the situation in Afghanistan. Foto: Markus Heine / heineimaging (Photo by Markus Heine/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szövetségi kormánya alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem gondoskodik a hatékony határvédelemről – ezt Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a jobboldali CSU politikusa mondta Münchenben. 
Vágólapra másolva!

Bajorország az alkotmánybírósághoz fordul, ha a szövetségi kormány a határvédelemben nem tér vissza haladéktalanul a jogszabályok alkalmazásához, és nem álltja helyre a rendet – ez áll abban a közleményben, amit a bajor kormány adott ki keddi ülése után. A közleményben külön kiemelték, hogy Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter szerint a berlini vezetés jelenlegi menekültpolitikájával "alkotmányjogi értelemben megsérti az alaptörvényt".

Bajorország szövetségi állam hivatalos levélben követeli a szövetségi kormánytól

a "menekültáradat korlátozását".


A tájékoztatás szerint Bajorország követeli, hogy a szövetségi kormány "európai szinten" törekedjen az uniós külső határ "hatékony biztosításáról és a menekültek hatékony és méltányos elosztásáról".

A bajor kormány szerint a menekültválság "európai megoldásáig" Berlinnek gondoskodnia kell az államhatár biztosításáról valamennyi átkelőhelyen. Azt is követelik, hogy a szövetségi kormány maximálja 200 ezer főben az évente befogadható menekültek számát. Szerintük az osztrák határ felől érkezőket nem szabad beengedni.

Angela Merkelt koalíciós partnere támadja Forrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

A szövetségi kormánynak megküldött levelet pénteken hozzák nyilvánosságra – áll a közleményben.

Németországban jelenleg együtt kormányoz Angela Merkel pártja (CDU) és a CSU (ehhez a párthoz tartoznak a bajor kormány tagjai). A koalíciónak tagja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is. A szociáldemokraták szerint mostani közleményével a CSU

Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy "egy koalícióban nem fenyegető leveleket kell írni, hanem problémákat kell megoldani", és "elviselhetetlen" a CDU/CSU pártszövetségben kialakult viszály, amely miatt egyre nehezebb a menekültválság megoldása.

A CDU részéről is elhangzott bírálat, például Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának CDU-s elnöke úgy vélte, a CSU fellépése a tartalmat és a formát tekintve sincs rendben. A politikus kifejtette, hogy a német határ lezárása a menedékkérők előtt "azonnal dominóhatást" idézne elő a balkáni migrációs útvonalon, és ennek révén akár "humanitárius katasztrófa" is bekövetkezhet.