Alkotmánysértéssel vádolják Merkelt

2016.01.26. 16:59

Angela Merkel német kancellár szövetségi kormánya alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem gondoskodik a hatékony határvédelemről – ezt Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a jobboldali CSU politikusa mondta Münchenben. 

Bajorország az alkotmánybírósághoz fordul, ha a szövetségi kormány a határvédelemben nem tér vissza haladéktalanul a jogszabályok alkalmazásához, és nem álltja helyre a rendet – ez áll abban a közleményben, amit a bajor kormány adott ki keddi ülése után. A közleményben külön kiemelték, hogy Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter szerint a berlini vezetés jelenlegi menekültpolitikájával "alkotmányjogi értelemben megsérti az alaptörvényt". 

Bajorország szövetségi állam hivatalos levélben követeli a szövetségi kormánytól 

a "menekültáradat korlátozását". 
A tájékoztatás szerint Bajorország követeli, hogy a szövetségi kormány "európai szinten" törekedjen az uniós külső határ "hatékony biztosításáról és a menekültek hatékony és méltányos elosztásáról". 

A bajor kormány szerint a menekültválság "európai megoldásáig" Berlinnek gondoskodnia kell az államhatár biztosításáról valamennyi átkelőhelyen. Azt is követelik, hogy a szövetségi kormány maximálja 200 ezer főben az évente befogadható menekültek számát. Szerintük az osztrák határ felől érkezőket nem szabad beengedni. 

Angela Merkelt koalíciós partnere támadjaForrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

A szövetségi kormánynak megküldött levelet pénteken hozzák nyilvánosságra – áll a közleményben.

Németországban jelenleg együtt kormányoz Angela Merkel pártja (CDU) és a CSU (ehhez a párthoz tartoznak a bajor kormány tagjai). A koalíciónak tagja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is. A szociáldemokraták szerint mostani közleményével a CSU 

bejelentette, hogy szakít a koalícióval". 

Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy "egy koalícióban nem fenyegető leveleket kell írni, hanem problémákat kell megoldani", és "elviselhetetlen" a CDU/CSU pártszövetségben kialakult viszály, amely miatt egyre nehezebb a menekültválság megoldása. 

A CDU részéről is elhangzott bírálat, például Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának CDU-s elnöke úgy vélte, a CSU fellépése a tartalmat és a formát tekintve sincs rendben. A politikus kifejtette, hogy a német határ lezárása a menedékkérők előtt "azonnal dominóhatást" idézne elő a balkáni migrációs útvonalon, és ennek révén akár "humanitárius katasztrófa" is bekövetkezhet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK