Brazíliában a hadsereget vetik be a szúnyogok ellen

TOPSHOTS Horizontal
(FILE) A specialist fumigates the Nueva Esperanza graveyard in the outskirts of Lima on January 15, 2016. Three cases of Zika virus were recorded in the US state of Florida on January 20, 2016 in people who had recently travelled in Latin America, health authorities said. Two cases were found in people who visited Colombia in December and a third involving a person who travelled to Venezuela last month, Florida Health Department spokeswoman Mara Gambineri said. The virus has quickly spread across South America and the Caribbean in recent weeks. The Zika virus, which is transmitted by the Aedes genus of mosquitoes, cannot spread between humans. AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES / AFP / ERNESTO BENAVIDES
Vágólapra másolva!
Brazília 220 ezer katonát mozgósít a Zika vírust terjesztő szúnyog elleni küzdelemre. A katonák házról házra járva irtják majd a vérszívókat.
Vágólapra másolva!

Brazíliát súlyos vereség fenyegeti: az országot egy szúnyogfajta kényszeríti térdre az ország egészségügyi minisztere szerint. Marcelo Castro ezért a hadsereg bevetését kérte a Zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) elleni küzdelemben.

A katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban.

Az egyiptomi csípőszúnyog - ahogy neve is mutatja - nem őshonos Brazíliában. A dél-amerikai országban 30 évvel ezelőtt jelent meg a vérszívó. Nagyobbajt azonban csak most okozott. Az általa terjesztett Zika-vírus ugyanis valószínűleg kisfejűséget okoz. A kisfejűség - orvosi nevén mikrokefália - az anya hasában lévő magzatnál alakulhat ki.

A temetőkben is írtják a szúnyogot Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat. A hatóságok ezért gyanítják azt, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a megbetegedések között.

Az egyiptomi csípőszúnyog ráadásul nemcsak a Zika-vírust terjeszti, hanem a dengue-láz, a chikungunya és a sárláz terjedéséért is felelős.

Kedden, tíz nappal a karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a riói Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban ott rendezik majd meg az olimpiai játékok íjászversenyeit is.

A kormány azt ígéri, hogy az olimpia előtt

az összes helyszínt újra ellenőrzik majd.

Rio de Janeiro polgármesteri hivatala megnyugtatásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy a déli féltekén augusztusban tél lesz, ezért szúnyogok ritkán fordulnak majd elő.

A hadsereg is bekapcsolódik a szúnyogellenes műveletekbe Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Brazíliában Zika-pánik tört ki, amióta a kormány az elmúlt hetekben beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség között feltételezett összefüggésről: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, háromszoros, sőt,

négyszeres árat is elkérnek a szerért.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben aggasztónak nevezte a Zika gyors terjedését, ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak. Lindmeyer szerint a kapcsolatot kimutatni "nagy feladat" lesz.

A szóvivő elmondta, hogy a WHO igazgatótanácsa csütörtöki rendkívüli ülését a Zika-vírus elleni harcnak fogja szentelni. Szavai szerint a vírust csaknem négyezer mikrokefáliás esettel hozták összefüggésbe Brazíliában, Salvadorban, Kolumbiában és a Zöldfoki-szigeteken.