Brazíliában a hadsereget vetik be a szúnyogok ellen

2016.01.26. 22:50

Brazília 220 ezer katonát mozgósít a Zika vírust terjesztő szúnyog elleni küzdelemre. A katonák házról házra járva irtják majd a vérszívókat.

Brazíliát súlyos vereség fenyegeti: az országot egy szúnyogfajta kényszeríti térdre az ország egészségügyi minisztere szerint. Marcelo Castro ezért a hadsereg bevetését kérte a Zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) elleni küzdelemben.

A katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban.

Az egyiptomi csípőszúnyog - ahogy neve is mutatja  - nem őshonos Brazíliában. A dél-amerikai országban 30 évvel ezelőtt jelent meg a vérszívó. Nagyobbajt azonban csak most okozott. Az általa terjesztett Zika-vírus ugyanis valószínűleg kisfejűséget okoz. A kisfejűség - orvosi nevén mikrokefália - az anya hasában lévő magzatnál alakulhat ki.

A temetőkben is írtják a szúnyogotForrás: AFP/Ernesto Benavides

Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat. A hatóságok ezért gyanítják azt, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a megbetegedések között.

Az egyiptomi csípőszúnyog ráadásul nemcsak a Zika-vírust terjeszti, hanem a dengue-láz, a chikungunya és a sárláz terjedéséért is felelős.

Kedden, tíz nappal a karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a riói Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban ott rendezik majd meg az olimpiai játékok íjászversenyeit is.

A kormány azt ígéri, hogy az olimpia előtt

az összes helyszínt újra ellenőrzik majd.

Rio de Janeiro polgármesteri hivatala megnyugtatásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy a déli féltekén augusztusban tél lesz, ezért szúnyogok ritkán fordulnak majd elő.

A hadsereg is bekapcsolódik a szúnyogellenes műveletekbeForrás: AFP/Ernesto Benavides

Brazíliában Zika-pánik tört ki, amióta a kormány az elmúlt hetekben beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség között feltételezett összefüggésről: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, háromszoros, sőt,

négyszeres árat is elkérnek a szerért.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben aggasztónak nevezte a Zika gyors terjedését, ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak. Lindmeyer szerint a kapcsolatot kimutatni "nagy feladat" lesz.

A szóvivő elmondta, hogy a WHO igazgatótanácsa csütörtöki rendkívüli ülését a Zika-vírus elleni harcnak fogja szentelni. Szavai szerint a vírust csaknem négyezer mikrokefáliás esettel hozták összefüggésbe Brazíliában, Salvadorban, Kolumbiában és a Zöldfoki-szigeteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK