Megbénították Párizst a taxisok

2016.01.26. 12:38

Összecsaptak a rendőrökkel Párizs környékén az Uber ellen tiltakozó taxisok, akik megbénították a város közlekedését. A két legnagyobb reptér megközelíthetetlen.

Több száz taxis tiltakozik az Uber és a hasonló közösségi fuvarszolgáltatások ellen Párizs környékén. A taxisok lezárták a repülőterekre vezető utakat, és megpróbálták lezárni a város körüli körgyűrűt is, de ezt a rendőrség megakadályozta. A tiltakozók égő gumiabroncsokból állítottak barikádokat.

Az Uber ellen tiltakoznak a párizsi taxisokForrás: AFP/Thomas Samson

A tiltakozók miatt közúton megközelíthetetlenné vált a két legnagyobb repülőtér, az Orly és a Charles De Gaulle is, így a járatok ötödét törölni kellett. A rendőrök könnygázt vetettek be a taxisok ellen. A hatóságok elhúzódó tiltakozásra számítanak. 

Nem csak a taxisok sztrájkolnak jelenleg Franciaországban. A légiforgalmi irányítók a munkaerőhiány miatt tiltakoznak, a tanárok tömeges elbocsátásoktól tartanak, a farmerek pedig Reims környékén húztak fel blokádot, mert elégedetlenek az élő állatok felvásárlási árával.

A budapesti taxisok is kiakadtak

Franciaországban már tavaly nyáron is voltak Uber-ellenes megmozdulások. Június végén több száz taxis zárta le a Charles De Gaulle repülőtérre vezető utat, de hasonló tiltakozások voltak Toulouse-ban, Marseille-ben és Lyonban is. A taxisok akkor a francia fővárosban két uberes autót is felgyújtottak.

Budapesten január 18-án kezdődött egy többnapos demonstráció az Uber ellen. A budapesti taxisok azt akarták elérni, hogy vagy tiltsák be a fuvarszervező szolgáltatást, vagy az Uber-sofőrökre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint rájuk.

Taxistüntetés a Deák Ferenc térnélFotó: Polyak Attila - Origo

A tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszát, ahonnan csak csütörtökön vonultak le. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK