Német, muzulmán, katonanő, és megmondja

Nariman Reinke
German Bundeswehr soldier Nariman Reinke arrives for a press conference in Hanover, Germany, 19 January 2016. Reinke, who has Moroccan roots, became known for her comments on the internet concerning the incidents of sexuall harassments on New Year's Eve in Cologne. Photo: Holger Hollemann/dpa
Vágólapra másolva!
„Német, muzulmán és katona” – írta egyik megosztásában az egyik ismert közösségi oldalon Nariman Reinke. A marokkói származású katonanőt azóta rendszeres atrocitások érik Németországban a sokak által provokatívnak talált posztja miatt. A kritikusok szerint a nők ellen az arab világban elkövetett támadásokat próbálja elbagatellizálni. A főtörzsőrmester megjárta Afganisztánt is.
Vágólapra másolva!

A marokkói származású főtörzsőrmester büszkén vállalta német, muzulmán és katona mivoltát a közösségi médiában. A Facebook-poszttal Nariman Reinke azonban lavinát indított el. A német Bundeswher tagja nyíltan emeli fel a hangját a Sächsische Zeitungban az érezhetően növekvő rasszizmussal szemben Németországban.

Az iszlámot okolják

Történt mindez közel egy hónappal a többségében észak-afrikai támadók által elkövetett szilveszteri szexuális inzultusok után. Reinke nehezen viseli el, hogy a kölni eseményekért a németek egyre inkább az iszlámot teszik felelőssé.

– mondta a főtörzsőrmester. „Nem értem, hogy a Kölnben történtekért miért kell egy egész nemzetet vagy egy vallást felelőssé tenni” – tette hozzá.

Nem először támadják a bejegyzései miatt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Holger Hollemann

Megjárta Afganisztánt

Reinke szülei 52 éve érkeztek vendégmunkásként Németországba. A család a telet gyakran tölti az észak-afrikai országban. A katonanőnek így rálátása van mindkét társadalomra és kultúrára.

A nemi erőszak Marokkóban is büntetendő, egy nő megbecstelenítése az iszlám szerint is súlyos, alávaló tett,

mondja Reinke. A főtörzsőrmester a Bundeswehr tagjaként kétszer vett részt afganisztáni misszióban, tolmácsként dolgozott. A saját szemével látta, milyen embert próbáló körülmények között élnek az afgánok, akik a menedékkérők többségét adják Németországban.

Köln után megváltozott a közhangulat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Merkel szekerét tolja

Nem az első eset, hogy a 36 éves katonanő támadások össztűzébe kerül a közösségi médiában. Rendszeresen oszt meg Angela Merkel menekültpolitikáját támogató bejegyzéseket, amikért gyakran gúnyos megjegyzéseket kap. „Világos rendszert kell kiépíteni a menekülthelyzet kezelésére.”

Ehhez hasonló bejegyzései miatt többen azzal vádolják, hogy a munkaadója (a német szövetségi kormány) szekerét tolja.

Reinkét azonban nem rettenti vissza a kommentelők össztüze.Csatlakozott az alsó-szászországi bevándorlási bizottsághoz (Kommission zu Fragen der Migration und Teilhabe), ahol a nagy nyilvánosság előtt is pártfogásába veszi a menekülteket.