83 ember halt meg Ukrajnában sertésinfluenza miatt

Seasonal flu and respiratory infection in Moscow disease metro cold flu prevention epidemic illness face mask SQUARE FORMAT
Sokan maszkkal védekeznek
Vágólapra másolva!
Influenzajárvány van Ukrajnában. Október óta a sertésinfluenza néven ismert H1N1-es vírustörzs 83 ember haláláért felelős.
Vágólapra másolva!

A múlt év októbere óta 2,6 millió influenzás beteget regisztráltak Ukrajnában. A fertőzés miatt elhunytak közül 83 ember haláláért bizonyítottan a hat éve sertésinfluenza néven ismertté vált H1N1 vírustörzs a felelős – közölte Olekszandr Kvitasvili, ukrán egészségügyi miniszter.

Sokan maszkkal védekeznek Forrás: AFP/RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

A rizikócsoportok

A legtöbb haláleset, 26 az odesszai térségben volt. Az áldozatok mind valamelyik rizikócsoporthoz tartoztak: gyerekek, terhes nők, cukorbetegek, asztmások, idős emberek, egészségügyi dolgozók, valamint szolgáltatóiparban dolgozók.

Új törzset találtak

Kijev főorvosa, Oleg Ruban bejelentette, hogy az ukrán főváros egészségügyi hatóságai az influenza vírus új törzsét regisztrálták, a H3N2-t, amelyet Svájcból hurcolhattak be Ukrajnába.

Új vírustörzset azonosítottak Forrás: AFP/Sputnik/Mikhail Voskresenskiy

Ismét több a beteg

A megbetegedések száma december vége felé ugyan csökkenni látszott, ám januárban megint ugrásszerűen megemelkedett. Csak az elmúlt egy hétben több mint 360 ezer újabb fertőzöttet regisztráltak az orvosok. Mivel a megbetegedések száma az ország 24 megyéjéből mára 18-ban meghaladta a járványküszöböt, az egészségügyi tárca bejelentette, hogy a járvány országossá vált. Ezért megelőzési intézkedéseket vezettek be:

betiltották a tömegrendezvényeket, több oktatási intézményt pedig ideiglenes bezártak.

Kárpátalja kevésbé fertőzött

Annak ellenére, hogy a Magyarországhoz közeli ukrajnai megyékben a fertőzések aránya még nem érte el a járványküszöböt, több településen, köztük Munkácson, Ungváron és Csapon egészségügyi karantént rendeltek el néhány iskolában.