Macedónia megint lezárta a görög határt

2016.01.27. 22:31

Megint lezárta Macedónia Görögországgal közös határát a migránsok előtt. Az országba már eddig is csak azokat engedték be, akik háborús területről érkeztek és Ausztriába, vagy Németországba tartottak.

A macedón hatóságok szerda délután lezárták a görögországi határátkelőket a migránsok előtt, így mintegy 2600 ember rekedt a határ görögországi oldalán - közölték a görög hatóságok.

Macedóniai belépésre várakozó migránsok a számukra létesített sátortábor előtt az észak-görögországi IdomenibenForrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Macedón részről egyelőre nem közölték a lépés okát. Macedónia ugyanakkor múlt héten két nap erejéig már lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt, amit akkor a hatóságok elmondása szerint Szlovénia kérésére tettek.

Csak háborús övezetből

A balkáni ország novemberben már szigorított a határellenőrzésen, és csak azokat engedi tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

Mindenki másra gazdasági bevándorlóként tekint, akiknek így csak Görögországban marad lehetőségük menedékkérelem benyújtására. A múlt héten a szkopjei vezetés tovább szigorított a szabályokon és közölte, hogy csak azokat engedik be Macedóniába, akik Ausztriát vagy Németországot jelölik meg úti célként.A szerb-horvát határ szerb oldalán szerdán mintegy négyezer migráns fordult meg. Kétezer embert estig már továbbszállítottak, a többiek várják a Horvátországba induló vonatot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK