Róháni: Irán 3 millió migránst fogadott be zokszó nélkül

Vágólapra másolva!
Irán hárommillió menekültet fogadott be zokszó nélkül Afganisztánból - hangoztatta Párizsban Haszan Róháni iráni elnök, bírálva az európai migrációs gyakorlatot. Franciaországi látogatásának alkalmából a két ország képviselői mintegy 15 milliárd dollár értékű megállapodásokat írtak alá.
Vágólapra másolva!

Róháni a nemzetközi kapcsolatokat tanulmányozó francia IFRI kutatóintézetben beszélt a migráció témájáról. "Országunk éveken át viselte ezt a nehéz terhet, hárommillió migránst befogadva, panasz nélkül" - mondta az iszlám köztársaság államfője.

200 ezren rajzottak át (a határainkon), most mit tegyünk" - tette hozzá ironikusan.

Diplomáciai mintának tartja

Róháni szerint az iráni nukleáris programról kötött megállapodás mintául szolgálhat a közel-keleti konfliktusok megoldásához. Szavai szerint az ilyen típusú diplomácia sikeréhez az kell, hogy mindkét fél visszafogja igényeit.

Róháni először látogatott a francia fővárosba azt követően, hogy a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán nukleáris alkuja nyomán feloldották az Irán elleni nyugati szankciók nagy részét.

Teherán elkötelezett

Francois Hollande francia elnök, miután fogadta az iráni vezetőt, kijelentette: vendége biztosította őt arról, hogy Teherán elkötelezett a nukleáris megállapodás betartása mellett. Hollande közölte, hogy cserébe a nagyhatalmak is állni fogják a szavukat a szankciók feloldásának ügyében.

A kétórás eszmecsere után megtartott közös sajtótájékoztatón Róháni egyebek között arról beszélt, hogy Szíriában a fő feladat a terrorizmus elleni harc, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, és hogy a szíriaiaknak maguknak kell dönteniük a sorsukról. Az iráni elnök ekképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy kész lenne-e kompromisszumra Bassár el-Aszad szíriai államfő sorsával kapcsolatban.

Iráni elnök 1999 óta nem látogatott Európába. Róháni Párizs előtt Rómát kereste fel.