Gazdátlan pénzt találtak az ukrán határőröknél

2016.01.29. 18:50

A határ ukrán oldalán nappali műszakban dolgozó határőrök teljes állományát felmentették a szolgálat alól a Beregsurány–Asztély közúti átkelőn, miután illegális készpénzt találtak az öltözőjükben.

Az ukrán katonai ügyészség emberei meglepték a magyar–ukrán határon, az asztélyi állomáson szolgálatot teljesítő határőröket. Átvizsgálták az öltözőt is, ott találták meg a nagy összegű készpénzt.

A katonák egyike sem jelezte a műszakváltáskor kötelező jelentésben, hogy pénzt hozott volna magával.

Az ügyészségi nyomozók, megkérdezték, hogy kié a pénz, de

az összegnek nem akadt gazdája.

Ekkor a parancsnokukkal együtt az egész műszakot felmentették a szolgálat alól.

Légifelvétel a Beregsurány-Asztély határátkelőről Magyarország és Ukrajna közöttForrás: MTI/Balázs Attila

A felmentett határőrök ellen korrupció alapos gyanújával nyomozást rendeltek el. Az ügyészségi nyomozók azt feltételezik, hogy a katonák kenőpénzek ellenében illegális szállítmányokat engedtek át a határon, illetve

soron kívül engedtek át feketén fizető várakozókat.

A munkácsi lövöldözés után az ukrán kormányfő azt mondta, hogy akár az egész kárpátaljai határőr- és vámszolgálat teljes állományát felmenthetik. Arszenyij Jacenyuk ígéretének dacára azóta sem történtek lényeges változások.

A munkácsi lövöldözés tavaly nyáron a csempészpiac újrafelosztása miatt tört ki - mondta akkor a kárpátaljai város polgármestere. Lengyel Zoltán szerint a magyar határőrök is érintettek az ukrán határnál zajló cigarettacsempészetben. A politikus akkor arról is beszélt, hogy

közös gondunk a határ mindkét oldalán a cigarettacsempészet".

A magyar oldalon már nyáron is voltak letartóztatások. Az egyik elfogásban a Terrorelhárítási Központ emberei is részt vettek. 

Tavaly októberben harminc rendőrt hallgatott ki, és huszonegyet őrizetbe is vett a Központi Nyomozó Főügyészség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK