Vészféket javasolnak Londonnak

British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street to greet Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel for a meeting in London on October 27, 2015. The British House of Lords voted twice against government measures to cut tax credits on October
David Cameron eltökélt
Vágólapra másolva!
Egy kompromisszumos tervvel várja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a pénteken Brüsszelbe látogató David Cameron, brit miniszterelnököt az EU-munkavállalók szociális ellátásának szűkítését célzó londoni tervek ügyében. Cameron februárban szeretne egyezségre jutni, ha nem akkor a britek népszavazáson dönthetnek az EU-tagságukról.
Vágólapra másolva!

Körvonalazódik valamilyen megállapodástervezet London és az Európai Unió között a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítását célzó brit reformkövetelés ügyében.

David Cameron eltökélt Forrás: AFP/Justin Tallis

A BBC és a Financial Times uniós és brit kormányforrásokból egyaránt úgy értesült, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke

kompromisszumos tervezetet terjeszt a pénteken Brüsszelbe látogató David Cameron brit miniszterelnök elé.

Ennek alapján a brit kormány lehetőséget kaphatna arra, hogy az EU-munkavállalók csak meghatározott idejű munkaviszony után férhessenek hozzá a brit szociális ellátórendszer egyes szolgáltatásaihoz.

Négy év munkaviszony kell

Ezt a korlátozást azonban London csak abban az esetben alkalmazhatná, ha bizonyítja, hogy az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlása "elfogadhatatlan terhet" ró a brit jóléti és szociális rendszerre. Így a korlátozás egyfajta "vészfék" formájában léphetne életbe.

A BBC úgy tudja, hogy ezt

a rendszert más EU-tagállamok is alkalmazhatnák,

de az Európai Bizottság az engedélyezés előtt megvizsgálná, hogy valósak-e a "vészfék" használatára a kérelmező országok által felhozott indokok.

A brit reformigények legvitatottabb eleme alapján az EU-társállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, legális nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez.

"Komoly összegű szociális támogatás"

Cameron a korlátozási tervet azzal indokolta, hogy a többi EU-tagállamból

amikor megérkezik, és a sikeresen elhelyezkedők 40 százaléka is "komoly összegű" szociális támogatásban részesül, amely egyes esetekben "7-8-9-10 ezer fonttal" toldja meg éves jövedelmüket.

Cameron szerint az országba érkezők hatvan százalékának nincs állásajánlata Forrás: AFP

Az euroszkeptikus John Redwood, korábbi konzervatív miniszter egy

rossz viccnek nevezte a tervet

és elutasította azt. Redwood szerint ez a vészfék erőtlen és nem fog működni.

2017 végéig kell kiírni a népszavazást

A brit kormányfő kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy ha a jövő hónapban esedékes EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a brit reformigényekről, akkor már a nyárra ki lehetne-e írni a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazást.

Cameron szeretné, ha februárban sikerülne egyezségre jutni, és "utána jöhetne a referendum".

- mondta a brit kormányfő. A brit EU-referendumról elfogadott törvény 2017 végéig írja elő a népszavazás megtartását.

David Cameron január elején járt Budapesten, hogy a reformterveiről tárgyaljon Orbán Viktorral.