Líbia lehet a nyugati hatalmak következő célpontja

2016.01.30. 09:39

Az Iszlám Állam egyre jobban megveti a lábát a káoszba süllyedt Líbiában, nyugati sajtóértesülések szerint Líbia lehet a nyugati hatalmak következő célpontja a terrorista szervezet elleni harcban.

Francia és brit sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország már hónapok óta készül légicsapásokra az Iszlám Állam ellen Líbiában. Így már 2015 novemberétől a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről felszálló Rafale típusú vadászbombázók végeztek felderítést Líbia felett, miközben Szíria irányába tartottak bevetésre. Sőt, az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap szerint

a harci gépek január elején csapásokat is mértek a terrorszervezet líbiai állásaira.

Líbiai források szerint a francia légierő bombázta a dzsihadistákat, Párizs azonban nem reagált a hírekre.

Az amerikai elnök is Líbiáról beszélt

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön "erőteljesebb fellépést" követelt a szélsőségesek elleni harcban a polgárháborús Líbiában és más, a dzsihadisták által veszélyeztetett országokban is.

Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeliForrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

 Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök múlt pénteken tett nyilatkozatában határozott katonai fellépést sürgetett a terrorszervezet terjeszkedésének megfékezésére az észak-afrikai államban. Peter Cook, a Pentagon szóvivője mindamellett szerdán azt is elmondta, hogy az Iszlám Állam líbiai terrorfenyegetésére Washington a

katonai beavatkozás mellett számos más lehetőséget"

is vizsgál.

Polgárháborúba süllyedt Líbia

Líbia Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, az ország ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az Iszlám Állam, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Líbia polgárháborúba süllyedt, ráadásul egyre nagyobb befolyást szerez az Iszlám ÁllamForrás: AFP/Abdullah Doma

Az országban a múlt hónapban kötött békemegállapodást a nemzetközileg elismert kormány és a fővárost, Tripolit uraló iszlamista fegyveres szövetség.

A külföldi katonai támogatás vélhetően csak abban az esetben lenne kivitelezhető, ha megkezdődne az egyezség végrehajtása

és ennek részeként felállna a nemzeti egységkormány Líbiában.

Az Iszlám Állam tavaly megszilárdította pozícióját a polgárháborús országban, és teljes mértékben uralma alá a Földközi-tenger partján fekvő Szirtet. Idén január 4-én a milícia bejelentette, hogy elfoglalta az onnan körülbelül 100 kilométerre keletre fekvő Bin-Dzsavád kikötővárost. A stratégiai fontosságú város Líbia "Olajfélholdnak" nevezett régiójának kapujában fekszik.

Bin-Dzsavád bevétele után a terrorcsoport azonnal támadást intézett a térség két fontos olajkikötőjéhez, esz-Szidrhez és Rász-Lanúfhoz közeli olajterminálok ellen. Bár a fegyvereseket sikeresen visszaverték, az olajipari létesítményeknél napokkal később is hatalmas tüzek pusztítottak.

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóról szálltak fel a felderítőkForrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A nyugati katonai koalíció attól tart, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerülhetnek a Bengázitól délre elterülő olajmezők is, és ezzel a terroristák kiterjeszthetik hatalmukat déli irányba, az ország határain túlra is.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter korábban elmondta, hogy az Iszlám Állam Szíriát és Irakot követően Líbiában is meg akarja vetni a lábát.

A szervezet kiképzőközpontokat épít támogatóinak, és szívesen fogad soraiba külföldi harcosokat,

ahogy tette ezt korábban Irakban és Szíriában is. Ezen felül a dzsihadisták a helyi gazdaság feletti ellenőrzést is meg akarják kaparintani és adók kivetésével is próbálkoznak. Szerinte az Egyesült Államok nem szeretné, ha a helyzet úgy alakulna, mint Szíriában és Irakban.

Moamer Kadhafi, Líbia korábbi diktátoraForrás: AFP/Joseph Eid

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint

hiba volt, hogy Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után a nyugat nem támogatta az észak-afrikai államot.

A világszervezet megbízottja figyelmeztetett az Iszlám Állam térnyerésére a térségben. Szerinte, ha a dzsihadisták összefognak a nigeri és csádi terrorszervezetekkel, akkor nagyon nehéz lesz őket visszaszorítani. Kobler elmondta: szeretné elkerülni, hogy "Líbiából ne váljék a jövő Szíriája", ugyanakkor úgy véli nem maradt sok idő.

Az Iszlám Állam saját közlése szerint Abu al-Katani "emírt" küldte Líbiába. Francia sajtóértesülések azt mondják, hogy a dzsihadisták Észak-Afrika "kalifájának" készülnek kikiáltani őt. Egyelőre nem tudni hány harcost tud kiállítani a terrorszervezet Líbiában.

A jelentések az Iszlám Állam háromezer fegyvereséről tudnak, akik helyben toboroznak és további harcosokat képeznek ki.

Szakértők többszörösére becsülik a szélsőségesek által toborozható harcosok számát.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK