Zika-vírus: száznál több a beteg Guatemalában

Zika, Zika-vírus
A patient suffering from the Guillain-Barre syndrome (L) recovers in the neurology ward of the Rosales National Hospital in San Salvador, on January 27, 2016. Health authorities have issued a national alert against the Aedes aegypti mosquito, vector of the Zika virus which might cause microcephaly and Guillain-Barré syndrome. AFP PHOTO / Marvin RECINOS / AFP / Marvin RECINOS
Vágólapra másolva!
A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a Zika-fertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények.
Vágólapra másolva!

Guatemalában november 23-án regisztrálták az első, Zika-vírussal fertőzött beteget, a járványügyi hivatal pénteki összesítésében pedig már 105 betegről adott hírt, azzal a megjegyzéssel, hogy feltehetően háromszor ennyien lehetnek még, akik megbetegedtek, de nem fordultak orvoshoz.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Marvin RECINOS/Marvin Recinos

Luisana Melo venezuelai egészségügyi miniszter szerint országában a 4700 Zika-vírussal fertőzött beteg közül 255-nél súlyos szövődmények léptek fel. Az úgynevezett Guillain-Barre-tünetegyüttes megjelenését észlelték náluk: ez az alsó végtagok bénulásával kezdődik, majd átterjed a karokra és más tesztrészekre, illetve érintheti a légzőszerveket is, ami fulladásos halálhoz vezethet.

Robbanásszerű terjedés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetősége csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy "robbanásszerűen" terjed a Zika-vírus, ezért hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. A vezetőség genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. Még nincs bizonyíték arra, hogy a Zika-vírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért, azonban "a veszély szintje rendkívül magas".

Kóros kisfejűség

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a vírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben pedig kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz is kiválthatja - mutattak rá.

Közösen lépnek

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök pénteken beszélt telefonon Dilma Roussef brazil elnökkel a Zika-vírus okozta veszélyről. Egyetértettek annak fontosságában, hogy közös erőfeszítések kellenek a betegséggel kapcsolatos ismeretek elmélyítéséhez, az oltóanyag előállításához, illetve a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedések megtételéhez.