Fegyverrel állítaná meg a menekülteket a német pártvezér

2016.01.31. 18:02

A német rendőröknek szükség esetén fegyverrel kell megakadályozniuk az illegális határátlépést - mondta egy hétvégi lapinterjúban a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak vezetője, akit ezért élesen bírált a rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete és a Bundestag több pártja.

Frauke Petry a Mannheimer Morgen című lap hétvégi számában közölt interjúban kifejtette, hogy helyre kell állítani a rendet és a jog uralmát a határon, és ehhez "szükség esetén" akár műszaki akadályokat, "határbiztosítási létesítményeket" is telepíteni kell.

Frauke Petry, az Afd vezetőjeForrás: AFP/Tobias Schwarz

Arra a kérdésre, mit kellene tenniük a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség munkatársainak, ha egy menekült megpróbál átkelni ezeken az akadályokon, azt mondta, meg akadályozni, hogy a menekült német területre lépjen.

A kérdésre, hogy pontosan miként kellene reagálniuk a rendőröknek egy ilyen helyzetre, elmondta, hogy

meg kell akadályozni "az illegális határátlépést, szükség esetén lőfegyver használatával".

Hozzátette, hogy "ez áll a törvényben".

"Nem használtam a tűzparancs kifejezést", és egy rendőr sem akar tüzet nyitni egy menekültre - hangsúlyozta a jobboldali párt vezetője.

"Ezt én sem akarom", de a végső megoldásnak része a fegyverhasználat. A lényeg az, hogy ne fajuljon el idáig a helyzet, hanem egy Ausztriával kötendő megállapodás és az uniós külső határok ellenőrzése révén "lefékezzük a menekültáradatot" - mondta a számos politikai elemző által jobboldali populistaként jellemzett AfD vezetője.

A rendőrség szerint nincs ilyen törvény

A rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) szerint a jogszabályok nem támasztják alá a politikus állítását. A rendőrség működését szabályozó törvényekben "nincs olyan jogi norma, amely szerint lőfegyver használatával kell megakadályozni menekültek átkelését a határon" - nyilatkozott Jörg Radek, a GdP elnökhelyettese.

Hozzátette, hogy aki "ennyire radikális eljárást javasol", az "nyilvánvalóan a jogállam kiüresítésére" törekszik, és arra, hogy a rendőrséget felhasználja politikai céljaira.

Megjegyezte, hogy

"ilyesmi volt már egyszer a német történelemben", és "azt akarjuk, hogy soha többé ne legyen".

A CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann úgy vélte, hogy az AfD vezetője hangulatot akar kelteni a menekültek ellen, és az egykori NDK területén fekvő Drezdából származó politikus kijelentése az NDK-s pártállami időket idézi. Frauke Petry felvetése a keletnémet határőrségnek kiadott "tűzparancsra emlékeztet", és Erich Honecker néhai keletnémet pártvezető volt "az utolsó német politikus, aki lövetett menekültekre" - mondta Thomas Oppermann.

Frauke Petry kijelentését elítélték a német parlamenti pártokForrás: Die Welt

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár egy vasárnapi nyilatkozatában hangot adott annak a kétségének, hogy az AfD elfogadja-e a szabad és demokratikus német berendezkedést, és úgy vélte, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak megfigyelés alá kellene vennie a pártot.

Hasonlóan nyilatkozott az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Volker Beck is, aki szerint Frauke Petry felvetése azt jelzi, hogy az AfD "hadilábon áll a jogállammal", és "igazán veszélyes".
Beatrix von Storch, az AfD egyik helyettes vezetője és európai parlamenti (EP-) képviselője egy közösségi portálon írt bejegyzésében felkarolta Frauke Petry elképzelését, és hangsúlyozta: "támadó" mindenki, aki nem hajlandó megállni a határon, a "támadók ellen pedig védekezni kell".

Hozzátette: Ausztria biztonságos ország, ezért nincs ok arra, hogy bárki is "erőszakos módon keljen át határunkon".

A bejegyzéshez fűzött megjegyzések egyikében az áll:

vajon fegyveres erőszakkal akarjátok megakadályozni gyerekes nők belépését a zöldhatáron?".

"Igen" - válaszolta a megjegyzésre az EP-képviselő. Később - vasárnap délután - újabb bejegyzést írt, amelyben "tisztázásként" kifejtette, hogy "alapvetően" ellenzi a gyermekek elleni erőszakot, és úgy véli, az "erőszak a legeslegutolsó eszköz".

A 2013-ban alapított AfD országos választói támogatottsága a legutóbbi, január végén készült mérések szerint 10 és 13 százalék között van. A párt a 2013-ban tartott Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK