Zika-vírus: 2100-nél több várandós nő fertőzött

2016.01.31. 08:08

Több mint 2100 várandós nőt fertőzött meg Kolumbiában a Zika-vírus - közölte a kolumbiai nemzeti egészségügyi intézet.

Az országban eddig 20 297 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él.

A fertőzött nők terhességmegszakítást kérhetnekForrás: AFP/Schneyder Mendoza

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 23 országában regisztrálták. A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Az utóbbi két hétben hetente már mintegy kétszáz új esetet regisztráltak.

Egészségügyi riadó

A betegségtől – Brazília mellett – leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek a hatóságok: a 2200 méternél alacsonyabban fekvő területeken az egyes településeknek megelőző intézkedéseket kell bevezetniük. A kolumbiai hatóságok azt tanácsolták a nőknek, hogy hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a fertőzött várandós nők áteshetnek terhességmegszakításon.

Nincs oltás, sem gyógyszer

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesus makákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK