A nővéreket támadta a szlovák kormányfő

2016.02.01. 15:56

Robert Fico szerint a felmondott nővérek magukra hagyják a betegeiket. 

A nővéreket támadta a felmondások miatt vasárnap Robert Fico a szlovák televízió vitaműsorában, azt állítva, hogy „magukra hagyják” betegeiket. Egy éjszakás nővér levelére hivatkozott, aki arról tájékoztatta a kórház igazgatóját, hogy csak éjfélig vállalja a vasárnap esti műszakot,  mert lejár a felmondási ideje, vagyis éjféltől már nem lesz állásban – olvasható az Újszó.com oldalán. A kormányfő csak azt felejtette el hozzátenni, hogy még ha akarna sem dolgozhatna tovább, hiszen munkaszerződés nélkül feketemunkásnak számítana, és az illegális foglalkoztatást a törvény bünteti. 

Robert Fico élesen bírálta a felmondott nővéreketForrás: AFP/Georges Gobet

A zsolnai kórházban nővérhiány miatt az intenzív osztály bezárása fenyegetett. „Az intenzív osztályon 19 nővér adta be a felmondását, csak egy maradt” – mondta Mária Gáciková, az intenzív osztály egyik felmondott dolgozója. A helyzet előre látható volt, a kórház alighanem az utolsó pillanatig abban bízott, hogy a nővérek meggondolják magukat. A kórház tájékoztatása szerint a környékbeli kórházakkal való együttműködés útján oldják meg az osztály zavartalan működését. A zsolnai kórházból mintegy 150 nővér távozott. 

Felmondások

Mint arról korábban beszámoltunk, az eperjesi kórházból 300, a zsolnaiból 179, további nyolc szlovákiai kórházból még 120 nővér adta be a felmondását hétfőn. A nővérek nem tartanak attól, hogy felmondásuk esetén munka nélkül maradnának, mert már több munkaközvetítő is megkereste őket a jelenleginél jobban fizető svéd, svájci, osztrák, német és cseh ajánlatokkal. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK