Globális vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus miatt a WHO

zika, térkép
Vágólapra másolva!
A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentést követően fokozódhat a Zika-vírus terjedése elleni küzdelem.
Vágólapra másolva!

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

A WHO becslései szerint

idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

A vészhelyzet összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére - mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az állami tévének.

Pusztai Zsófia elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy

egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus

- ismertette a szakértő.

Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért

a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

A vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rafael Fabres