Merkel 500 millió eurót adna a szíreknek

migrations immigration TOPSHOTS Horizontal
Menekült gyerekek melegszenek egy tűz körül a Grand-Synthe menekülttáborban Franciaországban. Ebben a táborban több mint 2500 főleg iraki kurd és szíriai menekült lakik jelenleg
Vágólapra másolva!
Angela Merkel félmilliárd euróval toldaná meg a szírek megsegítésére eddig folyósított támogatás összegét. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 7 milliárd euró jelentene hathatós segítséget. Egy német kormánypárti politikus élesen bírálta a kancellár kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár 500 millió euróval egészítené ki a szíriai menekültek megsegítésére szánt összeget – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német kormány így idén összesen 1,5 milliárd eurót különítene el a polgárháború sújtotta Szíria és a szomszédos országokban menekülttáborokban élő szírek helyzetének javítására. Merkel a tervezetet csütörtökön mutatja be a londoni adományozói konferencián.

Csepp a tengerbe

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint közel 7 milliárd euróra lenne szükség, hogy a háborús menekültek helyzetén hathatósan lehessen segíteni. Az adományozó konferencia házigazdái Németország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Kuvait és az ENSZ lesznek. A szervező államok több mint 70 ország képviselőit várják a londoni konferenciára. A találkozó célja, hogy adományokat gyűjtsenek a szíriai segélyprogramhoz.

Menekülttábor Irakban Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Yunus Keles

Ablakon kidobott pénz

Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke élesen kritizálta a kezdeményezést. A német kormánypárti politikus szerint

a szír helyzet kezelésére nem az a megoldás, hogy Libanonnak, Jordániának és Törökországnak pénzt utalunk végeláthatatlanul.

Ezek az országokban kiugróan magas a korrupció, és nagy valószínűséggel az adományok nem a megfelelő helyre jutnának el, figyelmeztet Röttgen.