A dohányosoknak jól jön a terrorveszély

FRANCE-HEALTH-TOBACCO Horizontal MEDICINE AND HEALTH TOBACCO ILLUSTRATION SMOKING CIGARETTE STREET UNIVERSITY EDUCATIONAL BUILDING STUDENT PLACARD
A student smokes outside his university building, 01 February 2007 in Lille, northern France, on the first day of the smoking prohibition in France in all workplaces, hospitals, schools and shops, marking the end of the "smokers' corner", as part of the French government's response to a worrying increase in cigarette consumption. The smoking ban in public places will extend to embrace bars, restaurants and cafes next year. The board reads : "University without tobacco".AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Franciaországban a november 13-i terrortámadások óta van életben rendkívüli állapot, a szakszervezetek ezért azt javasolják, hogy a diákoknak engedjék meg a dohányzást az épületekben. Több helyen ez már meg is történt.
Vágólapra másolva!

Az iskolaigazgatók szakszervezetének a vezetője, Michel Richard úgy véli, hogy az iskolák előtt dohányzó diákok könnyű célpontot nyújthatnak a terroristák számára, és a gyerekek ugyanarra a sorsra juthatnak, mint a novemberi támadások áldozatai.

Ezért azt kérte a kormányfőnek írt levelében, hogy az épületeken belül hozzanak létre ideiglenesen dohányzásra kijelölt helyeket.

A francia oktatási intézmények területén is tilos a dohányzás Forrás: AFP/Philippe Huguen

Van, ahol már léptek

Mint kiderült, több iskola igazgatója magától is megtette ezt, és megengedi, hogy a gyerekek az udvaron dohányozzanak.

Franciaországban 1991-ben tiltották meg a dohányzást az iskolák területén. A cigizésen kapott diákokat akár 450 euróra büntethetik, az iskola büntetése pedig elérheti a 750 eurót – számolt be a The Local.

A 17 éves fiúk harmada dohányzik Forrás: Photononstop/Nathan Alliard / Photononstop/Nathan Alliard

A francia tizenévesek körében egyébként egyre nő a dohányosok aránya: egy 2015-ös jelentés szerint a 17 éves fiúk 33 százaléka minden nap dohányzik. A lányoknál ez az arány 31,9 százalék.

A legfrissebb felmérések szerint egyébként a franciák 70 százaléka támogatja a rendkívüli állapot fenntartását.