Éhhalál vagy kerítésmászás

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Németország 2,3 milliárd eurót, Norvégia és az Egyesült Királyság együttesen 2,6 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai menekültek megsegítésére a csütörtöki adományozói konferencián Londonban. A cél egy újabb menekültáradat beáramlásának megakadályozása Európába. A jordániai és a libanoni menekülttáborok élelmezési gondokkal küzdenek.
Vágólapra másolva!

A német kormány 2018-ig 2,3 milliárd eurót különít el a közel-keleti háborús menekültek megsegítésére, amit Angela Merkel csütörtökön jelentett be a londoni adományozó konferencián. A norvég és a brit vezetés együtt ajánlottak fel 2,6 milliárd eurót, amit 2020-ig fordítanak a háborús térség megsegítésére – írja a Die Welt.

Nem volt mit enniük

A szíriai menekülteknek immáron negyedik alkalommal gyűjtenek pénzt. A londoni rendezvény házigazdái Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és Kuvait. Az eseményre 70 ország képviselőit várják.

Az ENSZ menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) életbevágónak tartja a libanoni és a jordániai menekülttáborokban élő több millió menekült támogatását.

Az UNHCR szerint ezek a táborok 2015-re pénzhiány miatt már képtelenek voltak élelmezni az itt lakókat. Több mint egymillióan az éhhalál elől Törökországon keresztül Európába menekültek.

A libanoni és a szírai menekülttáborokban már nem volt mit enni Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem jó helyre megy

Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke azonban élesen kritizálta a kezdeményezést. A német kormánypárti politikus szerint a szír helyzet kezelésére nem az a megoldás, hogy Libanonnak, Jordániának és Törökországnak pénzt utalunk végeláthatatlanul. Ezekben az országokban kiugróan magas a korrupció, és nagy valószínűséggel az adományok nem a megfelelő helyre jutnának el, figyelmeztet Röttgen.