Szexista megjegyzése miatt rúgták ki a szerb minisztert

2016.02.05. 20:13

Leváltotta pénteken a szerb parlament Bratislav Gasic védelmi minisztert. Szexista megjegyzései miatt kellett távoznia.

Hetekig tartó várakozás előzte meg a tárcavezető menesztését, Aleksandar Vucic szerb kormányfő ugyanis már december elején bejelentette, hogy egy újságírónőre tett megjegyzése miatt Gasic nem maradhat a pozíciójában.  

A miniszter december 6-án tartott sajtótájékoztatóján a B92 belgrádi televízió újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ennek láttán azt mondta: Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek. 

A védelmi miniszter később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert "gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat". Viszont a Szerbiai Újságíró-szövetség megjegyezte: jó, hogy a miniszter bocsánatot kért, ugyanakkor "meggyőzőbb lett volna, ha (a bocsánatkérés) a helyszínen történik, még azt megelőzően, hogy a botrány eléri a közvéleményt".

A kormányfő azt mondta, Bratislav Gasicnak a miniszterektől elvárható tisztesség és a jólneveltség megsértése miatt kell távozniaForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Kristina Maslarevic

A szerb kormányfő ugyan már az esetet követő napon bejelentette a miniszter menesztését, de erre ténylegesen csak most került sor. A késlekedés miatt az újságírók Szerbia-szerte több tüntetést is tartottak Az újságírók nem térdelnek címmel, amellyel egyrészt a megsértett kollégájuk mellett álltak ki, másrészt a szerbiai sajtó helyzetére szerették volna felhívni a figyelmet. 

A pénteki parlamenti vitán Aleksandar Vucic kormányfő is részt vett, aki a védelmi miniszter menesztésére vonatkozó javaslatát úgy indokolta:  Bratislav Gasicnak a miniszterektől elvárható tisztesség és a jólneveltség megsértése miatt kell távoznia,  a munkájával meg voltak elégedve.