Laptopba rejtették a pokolgépet a szomáliai repülőn

2016.02.05. 16:24

Az amerikaiak szerint az al-Shabaab terrorszervezet akarta felrobbantani a Mogadishuból induló repülőt. A bomba valószínűleg túl korán robbant, ezért nem történt nagyobb tragédia. Az al-Shabaab pénteken újabb területeket foglalt el Szomália déli részén.

A repülőn TNT nyomait találták, ezért a vizsgálatot végző szakemberek feltételezik, hogy bomba robbanhatott a Mogadishuból Dzsibutiba tartó repülőn, írja amerikai forrásokra hivatkozva a CNN. A nyomozók szerint a pokolgépet laptopba rejtették. 

A videó a robbanást követő pillanatokban készült. 

Az Airbus A321-111 vélhetően még alacsonyan szállt, amikor a robbanás bekövetkezett: a kabinban nem volt túlnyomás, ezért a repülőgép nem szakadt darabokra. 

Eddig senki sem vállalta a merényletetForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

Eddig egyetlen csoport sem vállalta a merényletet. Az amerikaiak úgy vélik, hogy az al-Shabaab lehet a felelős: az elmúlt évek szomáliai terrorcselekményeinek jó része ehhez a fegyveres csoporthoz köthető. Az al-Shabaab támadt az éttermekre januárban, és a terrorszervezet tört be a kenyai Garissa Egyetemre. Ők lövöldöztek a nairobi bevásárlóközpontban is. 

Kényszerleszállás

A Daallo Airlines D3159-es járata Mogadishuból Dzsibutiba tartott. „A felszállás után fél órával, 3300 méteren hatalmas robbanás hallatszott” – idézte a pilóta, Vladimir Vodopivec szavait a belgrádi Blic. „Az utasok kiabálni kezdtek, én pedig azonnal visszafordultam a repülőtérre.” 

A repülőn TNT nyomait találtákForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

A repülő kényszerleszállást hajtott végre Mogadishuban. Az utasok közül ketten sérültek meg. Dhiiqaleyben egy égő embert láttak kiesni egy repülőgépből. Feltételezik, hogy ő is a D3159-es járat utasa volt, és a robbanás ütötte lyukon esett ki a repülőből. 

Előretörtek

Az al-Shabaab elfoglalta a fővárostól 70 kilométerre lévő Marca városát, és jelenleg ez a legnagyobb település, amit a terrorszervezet ellenőriz. 

Az Afrikai Unió békefenntartó ereje, az Amisom katonái három és fél évig állomásoztak a városban, és pénteki kivonulásuk után jelent meg az al-Shabaab. A régió kormányzója szerint a várost harc nélkül foglalták el a terroristák. 

„Az Amisom dél körül vonult ki a városból. A szomáliai kormány alkalmazottai és a helyi biztonsági erők percekkel utánuk indultak el” – idézte az egyik helyi lakost a BBC. Ezután bukkantak fel az al-Shabaab fegyveresei, és felvonták a zászlajukat a rendőrség épületére. 

Délen aktív

Az al-Shabaabot öt éve szorították ki a fővárosból. A terrorszervezet azóta elsősorban Szomália déli részén aktív, és gyakran intéz támadást az Amisom és a nemzetközi közösség által támogatott, gyenge szomáliai kormány erői ellen. Három hete az el-Ade melletti bázisra támadtak, állításuk szerint 100 kenyai katonát öltek meg. 

Bár az Amisom szerint csak taktikai visszavonulást hajtottak végre,  látható, hogy a nemzetközi erők és a szomáliai kormány fegyveresei nem tudják megtörni a terrorszervezetet. Az al-Shabaab foglalt el minden olyan területet, ahonnan az Amisom kivonult. Ráadásul megpróbálják megnyerni a helyi lakosságot is, amit a nemzetközi csapatok elmulasztottak megtenni. 

Az al-Shabaab a helyiek támogatását keresiForrás: AFP/Mokhtar Mohamed

Mindez nehéz helyzetbe hozta az Afrikai Unió misszióját. A most feladott területeket ugyanis csak harcok árán lehetne visszafoglalni. A műveletben részt vevő államoknak erről is beszélniük kell, ha februárban Dzsibutiban összeülnek kiértékelni az eddigi eredményeket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK