A NATO-t és az EU-t is magára haragította Észak-Korea

Észak-Korea
This picture taken by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 1, 2016, shows North Korean leader Kim Jong-Un addressing New Year greetings in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS REPUBLIC KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Vágólapra másolva!
A NATO és az Európai Unió is elítélte Phenjant, és tiltakozott amiatt, hogy szerintük Észak-Korea nem tartotta tiszteletben a rakétakilövési moratóriumot, amikor egy nagy hatótávolságú rakéta kilövésével pályára állított egy műholdat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte az észak-koreai rakétakilövést. Stoltenberg az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak megsértését emlegette, Mogherini pedig felszólította az észak-korai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte az észak-koreai rakétakilövést Forrás: NATO

Stoltenberg emlékeztetett arra, hogy

az ENSZ BT többször felszólította Phenjant, ne hajtson végre nukleáris vagy ballisztikus rakétakísérletet.

Federica Mogherini pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Korea január elején mégis "rendkívül komoly és jogellenes" kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Fenyegetést jelent a békére

"Ezek a lépések közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére, a biztonságra a térségben és azon túl is. Tovább növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, ami mindenkinek kárára válik" - állapította meg Mogherini.

Vasárnap rendkívüli ülést tartott az ügyben az ENSZ BT, amely határozatban ítélte el a rakétakilövést. A nyilatkozatban a BT megerősíti:

jelentős intézkedésekkel fog válaszolni a január elején végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantásra is.

Az ENSZ BT még a hónap vége előtt szavazhat arról, milyen újabb büntetőintézkedéseket rendel el Észak-Koreával szemben.

Mint arról az Origo is beszámolt, Észak-Korea vasárnap délelőtt lőtt ki nagy hatótávolságú rakétát, amivel az állami tévé szerint sikeresen pályára állítottak egy műholdat.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint azonban a kilövés valódi célja a ballisztikus rakéta tesztje volt.

Mindhárom ország elítélte a kilövést.