Észak-Korea nem törődik a bírálókkal

Vágólapra másolva!
Észak-Korea bejelentette vasárnap, hogy a hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat.
Vágólapra másolva!

A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket fog felbocsátani - közölte az állami tévé.

Tényleg sikerülhetett

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli hadsereg egyik tisztségviselőjét idézte, aki megerősítette: úgy tűnik, a rakéta pályára állított egy tárgyat.

A szöuli védelmi minisztérium nem erősítette meg ezt a véleményt.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága azt közölte, hogy észlelte, amint egy rakéta kilép a világűrbe.

A nemzetközi közösség nagy része szerint a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea, valamint Ban Kimun ENSZ-főtitkár elítélte az aktust.

Összeül az ENSZ BT

Az Egyesült Államok és térségbeli két szövetségese - Dél-Korea és Japán - kezdeményezésére vasárnap New York-i idő szerint délelőtt 11 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa - közölték diplomaták.

Az Egyesült Államok „jelentős intézkedéseket” akar elérni a BT-ben, ami Észak-Korea felelősségre vonását illeti - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a béke és a biztonság ellen intézet elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást. Megerősítette, hogy Washington elkötelezett Japán és Dél-Korea védelme mellett.

A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, a rakétakísérlet nyomán Szöul és Washington abban állapodott meg, hogy megkezdik a tárgyalásokat THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítéséről Dél-Korea területén.

A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi.