Hallgat Merkel és Hollande a tárgyalásukról

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois
Strasbourg, 2016. február 7. Francois Hollande francia elnök (j) és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat Strasbourgban 2016. február 7-én, mielőtt Martin Schultzcal, az Európai Parlament elnökével munkavacsorán vitatják meg a menekültválsággal és a Nagy-Britannia által követelt európai uniós reformok kérdéseit. (MTI/EPA pool/MAXPPP/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
A menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett Strasbourgban a francia elnök és a német kancellár, de a tárgyalásról sem Francois Hollande, sem pedig Angela Merkel nem árult el részleteket.
Vágólapra másolva!

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár négyszemközti

informális találkozón egyeztetett a menekültválságról és a brit reformigényekről

Strasbourgban, ahol találkoztak Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, de egyikük sem nyilatkozott a részletekről.

Az EU-csúcs elé időzítették

A strasbourgi katedrális közelében, egy elzászi kisvendéglőben tartott zártkörű munkavacsorát néhány nappal a február 18-19-re tervezett EU-csúcs előtt tartották: a csúcs fő témái a menekültválsággal és a Nagy-Britannia által követelt EU-reformokkal kapcsolatos kérdések lesznek.

Francois Hollande és Angela Merkel Strasbourgban Forrás: MTI/EPA/POOL/Patrick Seeger

Diplomáciai források szerint

Párizs és Berlin elkötelezett a schengeni övezet megvédésében, és sürgetik a menedékkérő-regisztrációs központok felállítását,

az illegális migránsok visszaküldését, a görög–török határ ellenőrzésének erősítését és a menekültek elosztását.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a francia és a német államfővel Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Frederick Florin

A brit reformigényeket illetően a párizsi diplomácia pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy

A francia elnök pedig ellenzi, hogy az európai vezetők bármiféle újabb tárgyalásokat folytassanak a brit reformigényekről a következő EU-csúcson.