Hatalmas vihar söpört végig Nagy-Britannián

2016.02.08. 22:19

Az utóbbi évek legnagyobb vihara söpört végig hétfőn Nagy-Britannia déli részén, sérüléseket, komoly közlekedési fennakadásokat és károkat okozva.

Az Imogen névre keresztelt orkán az idei télen már a kilencedik olyan erejű vihar, amelynek a brit meteorológia külön nevet adott, de az első, amely elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont. Az eddigiek általában Észak-Angliában és Skóciában pusztítottak.

15-20 méteres hullámok

A meteorológiai szolgálat esti összesítése szerint a hétfői vihar legerősebb széllökése elérte az 155 kilométeres óránkénti sebességet, de az ország belsejében, így Londonban is egész nap 80-110 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért orkán volt. Evesham városában két iskolás gyermek súlyosan megsérült, amikor a szél rájuk döntött egy három méter magas téglafalat. Késések, járattörlések voltak az angol partokat a kontinenssel, illetve Írországgal összekötő kompközlekedésben is, miután a partoknál 15-20 méteres hullámokat korbácsolt fel a vihar.

Késtek a repülőgépek is

A légiforgalomban is jelentős fennakadásokat okozott az ítéletidő. Számos érkező járat csak a második-harmadik kísérletre tudott leszállni a londoni és más dél-angliai repülőtereken, sok járatot töröltek. A British Airways légitársaság Budapest és London között közlekedő három hétfői járata közül a középső két órát, az esti egy órát késett.