Reptéri dolgozók segíthették a szomáliai robbantót

daallo repülő robbanás
MOGADISHU, SOMALIA - FEBRUARY 2: A view of an airliner after an explosion aboard Daallo Airlines Airbus flying to Djibouti, on February 2, 2016. The airliner made an emergency landing after take off from the Mogadishu International Airport. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két férfi segédkezhetett  feljuttatni a robbanóanyagot a repülőgép fedélzetére a mogadishui reptéren, derül ki egy nyilvánosságra hozott videofelvételből. A túl korai detonációnak köszönhetően a robbantásban egyedül az öngyilkos merénylő vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Napvilágot látott egy videofelvétel, amin az látható, hogy két férfi a biztonsági vizsgálat után egy laptoptáskát ad az öngyilkos merénylő kezébe – írja a Guardian. Az egyikük a mogadishui repülőtér alkalmazottja volt. A szomáliai főváros repterén kaotikusak az állapotok, a biztonság zéró, mondta Vlatko Vodopivec, a gép szerb pilótája, aki sikeres kényszerleszállást hajtott végre a robbantás után.

Elszámolta magát

A merénylő a Daallo Airlines Szomáliából Dzsibutiba tartó járatán robbantott nem sokkal, 15 perccel a felszállás után.

A bomba túl korán élesedhetett, így a terrortámadás egyedül az öngyilkos merénylő életét követelte múlt hét kedden.

Az Airbus A321-111 még így alacsonyan szállt, amikor a robbanás bekövetkezett: a kabinban nem volt túlnyomás, ezért a repülőgép nem szakadt darabokra. A járat 74 utasa közül a támadásban mindössze ketten sérültek meg. "Ha magasabban lettünk volna, a robbanás az egész gépet széttéphette volna" - mondta a pilóta.

Az al-Shabaab terrorszervezet rendszeresen intéz terrortámadásokat civilek ellen Szomáliában Forrás: AFP/Mohamed Abdiwahab

Megkezdődött a tűzoltás

A mogadishui terrorcselekménnyel összefüggésben eddig 20 embert tartóztattak le, köztük azt a reptéri alkalmazottat, aki a merénylő munkáját segítette. A támadást Abdullahi Abdisalam Borle követte el, akinek a holtestét 30 km-re Mogadishutól találták meg.

A merénylő kiesett a repülőből, miután a detonáció lyukat ütött a repülőgépen.

A férfi kilétéről a brit lapnak nyilatkozó forrás többet nem akart elárulni, de többen összefüggésbe hozzák a támadást az al-Shabaabbal.

https://www.google.hu/maps/place/Mogadishu,+Szom%C3%A1lia/@-3.2176496,43.7665059,5.67z/data=!4m2!3m1!1s0x3d58425955ce6b53:0xbb20eaaa52cc59d9

Gyenge kormányerő

Az afrikai terrorszervezetet öt éve szorították ki a szomáliai fővárosból. Az al-Shabaab azóta elsősorban Szomália déli részén aktív, és gyakran intéz támadást az Afrikai Unió békefenntartó ereje, az Amisom és a nemzetközi közösség által támogatott, gyenge szomáliai kormány erői ellen.

A terrorcselekmény óta a Daallo Airlines dubaji üzemeltetője felfüggesztette a légi közlekedést a szomáliai fővárosban.