Súlyos vonatszerencsétlenség Bajorországban

Vonatbaleset Németországban
Mentők tucatjai érkeztek a helyszínre
Vágólapra másolva!
Egymásba rohant két vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben kilencen meghaltak, és csaknem 150-en megsérültek. A halálos áldozatok között van a két mozdonyvezető. E motorvonatok kocsiszekrényeinek egy része a Stadler szolnoki gyárában készült.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat első eredményei szerint emberi mulasztás okozta a keddi bajorországivonatbalesetet, amelyben tíz ember meghalt - írta a dpa német hírügynökség kedden este, "megbízható forrásból" származó értesülésre hivatkozva. Arról egyelőre nem tudni, hogy ki követett el hibát.

A Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre, Bad Aibling közelében történt balesetben a hatóságok esti összesítése szerint tízen meghaltak, 18-an súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek. Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. A baleset egy egyvágányos vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen történt.

Nem tudni az okot

A hatóságok kedd délután sajtótájékoztatót tartottak, ott jelentették be, hogy megtaláltak két fekete dobozt. Azt is elmondták, hogy nagyjából 150-en utaztak a Meridian vasúttársaság két szerelvényével, amikor a szerencsétlenség megtörtént.

A vonatok nagyon nagy sebességgel ütköztek össze.

A baleset Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre történt a Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen. A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre.

Nagyon nagy sebességgel ütköztek a vonatok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Lein

A reggel 6 óra 45 perc körül történt balesetben 18-an súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek. A szerencsétlenségben mindkét mozdonyvezető életét vesztette.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter azt mondta, hogy a baleset helyszínén volt vonatbefolyásoló rendszer. A berendezésnek az lett volna a feladata, hogy megakadályozza a két vonat összeütközését. Szerinte meg kell várni a vizsgálatok eredményét, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta a szerencsétlenséget.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter azt mondta, hogy mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást.

Iskolai szünet volt, kevesen utaztak

A mentésben csaknem 500 mentő, rendőr, katasztrófavédelmi szakember és több önkéntes vett részt. A Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín rendkívül nehezen megközelíthető, így hegyi-, légi- és vízi mentőket is mozgósítani kellett - mondta Joachim Herrmann.

A vonatokon valószínűleg sok munkába tartó ingázó is utazott. A farsangi iskolai szünet miatt gyerekek valószínűleg nem voltak közöttük. A szünet miatt a vonatokon kevesebben is utaztak, mint egy átlagos munkanapon.

Bajorországban több farsangi és hamvazószerdai nyilvános rendezvényt lemondtak a baleset után. A tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) sem tartja meg hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseit.

Rengetegen vettek részt a mentésben Forrás: AFP/Sven Hoppe

Angela Merkel és Horst Seehofer személyesen is kifejezte részvétét. A kancellár berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy lesújtotta a szerencsétlenség híre, mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek és hálás a mentésben részt vevő emberek fáradhatatlan munkájáért. A bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában egész Németországot megrázó tragédiának nevezte a történteket.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta.

Akkor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg. Németországban legutóbb 2011. január 29-én történt a keddihez foghatósan súlyos vonatszerencsétlenség, akkor a Magdeburg melletti Hordorfnál egy személyszállító vonat tehervonattal ütközött. Abban a balesetben tízen meghaltak, 23 ember megsérült.

Az eddigi legnagyobb németországi vonatszerencsétlenség 1998. június 3-án történt az alsó-szászországi Eschedénél, ahol kisiklott egy nagysebességű távolsági személyszállító vonat (ICE). A balesetben 101 ember meghalt és 88 súlyosan megsérült.

Magyar szál

Akár Magyarországon is készülhetett a Bajorországban balesetet szenvedett két motorvonat.

A nálunk is jól ismert Flirtök korszerűbb változatainak, a Flirt 3-asoknak a kocsiszekrényeit ugyanis részben a gyártó Stadler szolnoki üzemében állítják elő.

Kilencre emelkedett a vonatbaleset áldozatainak a száma Forrás: AFP/Josef Reisner

Nem várta meg a másikat

A tömegbalesetet egyes hírek szerint a váltók meghibásodása okozta. A vonal üzemeltetője szerint az érintett szakasz műszaki állapotát egy hete ellenőrizték, akkor mindent rendben találtak.

A magyar Regionalbahn szakportál szerint a közeli Kolbermoor állomáson a két vonat találkozott volna a menetrend szerint, egyelőre nem tudni, hogy a Holzkirchen felé tartó szerelvény miért nem várta be az érkező ellenvonatot. Így összeütköztek az egyvágányú pályán.

Felix Schwaller, Bad Aibling polgármestere azt gyanítja, hogy a mozdonyvezetők azért nem tudtak időben reagálni, mert a baleset egy erdős szakaszon történt, ahol kanyarodik a sín.

- mondta Dagmar Bohrer-Glas, a Bayerische Rundfunk tudósítója.

A miniszter beszélt Merkel nevében

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter sajtótájékoztatón kívánt részvétet Angela Merkel kancellár nevében is. Az első gyorselemzés szerint körülbelül óránként 100 km-es sebességgel történt az ütközés.

A tűzoltók a mozdonyvezetőt keresik Forrás: AFP/Sven Hoppe

A mentők helikopterekkel közelítették meg a baleset helyszínét, és vitték Münchenbe a sérülteket. Münchenben és Rosenheimben rendkívüli véradásokat szervezett a német Vöröskereszt, mert a rengeteg sérült miatt megcsappant a kórházak vérkészlete A baleset helyszínéhez, Bad Aiblinghez vezető közutakat lezárták. Rosenheim és Holzkirchen között pótlóbuszok közlekednek.