Tragédia lett a katasztrófaturizmusból Spanyolországban

2016.02.09. 13:26

A nagyapa fiával és annak 20 hónapos gyermekével a vihar keltette hullámokat nézte a spanyolországi Naviában. Noha a hatóságok figyelmeztettek mindenkit, hogy ez veszélyes lehet, másokkal együtt ezt nem vették figyelembe. A tengerparton sétáltak, amikor egy nagyobb hullám elsodorta a kisgyereket a nagyapa karjaiból. 

A vihar időnként 10 méteres hullámokat emelt a spanyolországi Naviában, a helyiek ezt akarták megcsodálni. A tragédia hétfőn történt, kisgyerek, édesapja és nagyapja egy szűkebb partszakaszon mentek, amikor egy hatalmas hullám fellökte, és a tengerbe rántotta őket, a gyereket pedig kitépte a nagyapa karjaiból.A felnőttek is nehezen menekültek ki a vízből, a gyereknek pedig nyoma veszett.

A parton bámészkodók azonnal értesítették a hatóságokat, és megakadályozták, hogy az apa megpróbálja egyedül keresni a vízben a gyereket.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) figyelmeztetése szerint Spanyolország északi részén akár 110 kilométeres sebességű szélre és 11 méter magas hullámokra is számítani kell. Cantabriában emiatt a legmagasabb, vörös riasztási fokozat van érvényben.

A galíciai La Coruna városában a víz helyenként elborította a tengerparti sétányt, a baszk San Sebastianban a hullámok megrongáltak néhány, a parton lévő bárt. Több helyen a betörő hullámokból keletkező vízáradat parkoló autókat sodort el, és tönkretette a köztéri bútorokat.