Bíróság: az izraeli miniszterelnök felesége hisztis

2016.02.10. 18:58

Túlzott követeléseket támasztott az alkalmazottakkal szemben, megalázta őket, hisztériás rohamokat csapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felesége. Ez is szerepel a bírósági ítéletben, amely szerint pert nyert a miniszterelnöki rezidencia ellen annak korábbi gondnoka.

A bíróság szerint Netanjahuné viselkedése miatt Meni Naftali munkája során súlyos károkat szenvedett, ezért a perköltségekkel együtt százhetvenezer sékeles (mintegy tizenkétmillió forintos) kártérítés illeti meg. A döntés egyelőre nem jogerős. 

Az ítélet szerint számos tanúvallomás bizonyította, hogy a rezidencián Netanjahu asszony viselkedése és az alkalmazottakhoz fűződő viszonya miatt ártalmas munkakörülmények uralkodtak. Ezek miatt sokan távoztak, és a rezidencián súlyos és tartós volt a munkaerőhiány. 

Meni Naftali húsz hónapig dolgozott a Netanjahu családnak a rezidencián, 2011 februárjától 2012 novemberéig. Távozása után beperelte korábbi munkáltatóját, és személyesen Benjámin Netanjahu miniszterelnököt is. Beadványában 1,1 millió sékelt (mintegy hetvenötmillió forint) és bocsánatkérést követelt. 

Netanjahu és feleségeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Netanjahutól külön százezer sékeles (közel hétmillió forint) kártérítést követelt egy televízióban elhangzott interjú miatt, amelyben a miniszterelnök szerinte valótlanul azt állította, hogy elküldték, noha önként hagyta el munkahelyét a rezidencián. A bíróság ezt a kártérítési követelést elutasította.