Trump és Sanders győzött New Hampshire-ben

Trump, Donald
Des Moines, 2016. február 2. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember köszönti támogatóit az Iowa állambeli Des Moinesban 2016. február 1-jén éjjel, az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó iowai jelölőgyűlés után. A republikánusoknál Ted Cruz texasi szenátor győzött. (MTI/AP/Jae C. Hong)
Vágólapra másolva!
Győzött Donald Trump a republikánus, és Bernie Sanders a demokrata oldalon a másodikként előválasztó államban, New Hampshire-ben. Hillary Clintont cserben hagyta a 2008-ban őt választó állam.
Vágólapra másolva!

Nagy különbséggel

győzött Donald Trump a republikánus, és Bernie Sanders a demokrata oldalon

a másodikként előválasztó államban, New Hampshire-ben. A demokraták eddigi nagy esélyesét, Hillary Clintont most elhagyta a 2008-ban őt választó állam, a republikánusoknál a szombati vitán rosszul szereplő Marco Rubio visszaesett, helyette John Kasich ohiói kormányzó lépett egyet előre, Jeb Bush pedig fellélegezhetett.

Nagyon kikapott a volt first lady

A szavazatok 10-11 százalékos feldolgozottsága mellett - magyar idő szerint szerdán hajnali háromkor - Bernie Sanders a voksok 56 százalékával vezetett a szavazók 41,8 százalékának bizalmát megszerző Hillary Clinton előtt.

A volt first lady és külügyminiszter máris elfogadta vetélytársa, Sanders győzelmét.

A republikánusoknál Donald Trump a 10 százalékos feldolgozottságot mutató adatok szerint a szavazatok 32 százalékát tudhatta magáénak, míg John Kasich 16 százaléknál tartott. A harmadik helyre Jeb Bush jött fel, 12 százalékos eredménnyel.

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

Nagyon izgalmas exit poll eredmények látnak napvilágot arról, hogy a demokrata szavazók milyennek képzelik el a leendő demokrata jelöltet. A válaszadók 40 száézaléka azt szeretné, ha a jelölt még a jelenlegi elnöknél, Barack Obamánál is liberálisabb lenne, a szavazók 41 Obama jelenlegi politikájánalk folytatóját keresi, míg a szavazók 14 százaléka megelégedne egy a jelenleginél kevésbé liberális jelölttel.

Sanders azért megkapta a magáét

"Amerikát ismét naggyá tesszük" - jelentette ki kedd esti beszédében a New Hampshire-i előválasztást a republikánus oldalon megnyerő Donald Trump. A manchesteri kampányközpontjában ismert szlogenjével emelvényre lépő New York-i milliárdos beszédét újra és újra megszakította az ünneplő hívek tapsa, és "Amerika, Amerika" skandálása. Trump gratulált Bernie Sandersnek, aki a demokrata táborban nyerte meg a New Hampshire-i szavazást, de rögtön hozzátette, hogy "Sanders eladná, elajándékozná az országot".

A Wall Street és a milliárdosok kasztja

Megköszönte híveinek a támogatást kedd éjjel a New Hampshire-i, első előválasztáson demokrata oldalon győzelmet arató Bernie Sanders, egyúttal jóindulatúnak minősítette pártbéli vetélytársa, Hillary Clinton gratulációját. A 74 éves vermonti szenátor szerint győzelme annak köszönhető, hogy nagyon sokan akarnak változást az országban, és ezért nagyon sokan tenni is hajlandóak, azaz elmentek szavazni. Sanders szerint a New Hampshire-i választás bebizonyította, hogy az emberek megértették kampányának üzenetét: azt, hogy a kormány a népé, és nemcsak maroknyi gazdag emberé. "Nem engedhetjük meg, hogy a Wall Street és a milliárdosok kasztja megvásárolja a választásokat" - fogalmazott a politikus, s hozzátette, hogy az amerikaiak - politikai felfogásuktól függetlenül - értik, hogy a demokrácia nem erről szól.

A verseny még nem dőlt el

Az Egyesült Államokban kétféle választás van: előválasztások (primary) és általános választások. Az általános választások előtt tartott előválasztások (vagyis kaukuszok) során dől el, hogy a pártok kiket indítanak a novemberi általános választásokon.

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Mint ahogy az Origo is beszámolt, meglepetéseket hozott az amerikai előválasztások első állomása: az esélyesként kikiáltott Donald Trump kikapott Ted Cruztól.

A demokratáknál Hillary Clinton és a baloldali Bernie Sanders gyakorlatilag fej-fej mellett végzett, alig 0,4 százalék Clinton előnye. Iowában a legtöbb szavazatot az elitellenes kijelentésekkel kampányoló jelöltek kapták. A verseny még nyitott, a valós erőviszonyok csak március elejére tisztázódhatnak.