Szigorúbb terrortörvények Svédországban

2016.02.11. 07:54

Hat év börtönnel büntetik majd Svédországban, ha valaki terrorista kiképzésen vesz részt, és két év jár majd terrorszervezetek finanszírozásáért - így szigorította a svéd parlament a terror ellenes törvényt. Az állampolgárságot azonban nem veszik el az elítélt terroristáktól sem.

A svéd parlament az eddigieknél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt fogadott el szerdán. Az elítélt terroristákat azonban továbbra sem foszthatják meg svéd állampolgárságuktól.

A jóváhagyott terrorizmusellenes törvény egyebek közt két évi szabadságvesztéssel rendeli büntetni azokat, akik külföldre utaznak, hogy valamely terrorista szervezethez csatlakozzanak. Aki terrorcselekmények elkövetésére irányuló kiképzésben vesz részt, azt hat év börtönnel büntethetik. Terrorszervezetek finanszírozásáért a jövőben két év börtön jár majd.

Az állampolgárságot nem veszik el

A svéd titkosszolgálatok szerint 2013 óta legalább 292 ember távozott Svédországból Szíriába vagy Irakba, hogy ott az Iszlám Állam dzsihadista fegyveres szervezethez csatlakozzon. Közülük azóta 133-an hazatértek.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD) párt indítványozta, hogy az elítélt terroristákat megfoszthassák svéd állampolgárságuktól, azonban ezt a javaslatot a képviselők elutasították.

A franciák is szigorítottak

A francia nemzetgyűlés szintén szerdán fogadta el a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítást, válaszul a tavaly november 13-i párizsi terrortámadásokra.

A módosítás első passzusa a rendkívüli állapot szabályozásáról rendelkezik, míg a második bevezeti állampolgárságtól való megfosztás lehetőségét az elítélt terroristák esetében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK