Rakétákat kaptak a szír felkelők

Vágólapra másolva!
Föld-föld rakétákat kaptak a szíriai felkelők külföldi támogatóiktól. Az ellenzékiek légvédelmi fegyvereket is kértek, amivel fel tudják venni a harcot az orosz gépekkel.
Vágólapra másolva!

Grad rakétákat kaptak külföldi támogatóiktól a szíriai ellenzéki fegyveresek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban zajló harcokhoz - közölték a felkelőcsoportok parancsnokai a Reutersel pénteken.

Az egyik vezető úgy fogalmazott, hogy a föld-föld rakéták - amelyeket az utóbbi napokban kaptak -

"kiváló hozzáadott tűzerőnek bizonyulnak" számukra.

Az orosz légierő támogatásával bíró szíriai kormányhadsereg ellen harcoló csoportok egy másik parancsnoka azt mondta, hogy a rakétákkal a kormánycsapatok frontvonalon túli állásait is lövik, tehát kiterjesztik a frakciók támadásainak a hatótávolságát.

Egy másik parancsnok elmondta, hogy már korábban is kaptak Grad rakétákat, de "csekély" mennyiségben.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ellen harcoló csoportok külföldi támogatói - köztük Törökország és Szaúd-Arábia - az "átvilágított" felkelőket fegyverekkel látják el törökországi hadműveleti parancsnokságokon keresztül. Egyes mérsékelt ellenzéki fegyveresek katonai kiképzésben is részesültek a CIA felügyelete mellett.

Több tízezeren menekülnek

Aleppó északi részein heves harcok folynak a kormánycsapatok és az ellenük lázadók között. Értesülések szerint a kormányhadsereget támogató orosz légierő fokozott ütemben hajt végre légicsapásokat a területen. A felkelők légvédelmi fegyvereket is kértek támogatóiktól, hogy fel tudják venni a harcot a levegőből csapást mérő orosz gépekkel, de

mindeddig nem kaptak föld-levegő rakétákat.

Beszámolók szerint az Aleppóban zajló orosz bombázások már több tízezer embert kényszerítettek arra, hogy a török határra meneküljön.

Az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Oroszországot vádolta a török határt fenyegető menekülthullám okozásával, és közölte, hogy az orosz gépek az iskolákat és a kórházakat sem kímélik aleppói támadásaikban.