Tűz a prágai cseh Nemzeti Múzeumban

2016.02.12. 08:43

Tűz ütött ki péntekre virradóra a felújítás alatt álló prágai cseh Nemzeti Múzeum történelmi Vencel téri épületében.

A helyszínre éjjel két óra körül kiérkező mintegy 150 tűzoltónak csak több mint háromórás küzdelem után sikerült megfékeznie a lángokat, az épület fő részében nem esett kár. A kora reggeli jelentések szerint a tető faszerkezetének 200 négyzetméteres területén keletkeztek károk. Egy embert füstmérgezéssel kórházba szállítottak. A kár nagyságát egyelőre nem mérték fel. 

"Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a múzeum történelmi épülete a felújítások miatt üres és a kiállítási tárgyak biztonságban vannak" - mondta Michal Lukes, a múzeum igazgatója.  A tűz keletkezésének okát vizsgálják, az első feltételezések szerint összefüggésben lehet a felújítási munkálatokkal.  

A cseh Nemzeti Múzeum fa tetőszerkezete gyulladt kiForrás: MTI/EPA/Cseh tűzoltóság/Cseh Tűzoltóság

A cseh Nemzeti Múzeum 1891-ben épült neoreneszánsz stílusú épülete a Prága központjában lévő Vencel tér legjellegzetesebb műemléke. Felújítását tavaly kezdték el és 2018 őszén lesz befejezve. A tervezett költségek meghaladják az 1,35 milliárd koronát (15 milliárd forint).

Prágában az utóbbi években több tűzvész történt. 2005 decemberében leégett a Globe színház. Az anyagi kár tízmillió koronát tett ki. 2008 októberében pedig leégett a híres szecessziós Ipari Palota egyik szárnya, a kár mintegy 200 millió koronára rúgott.