McCain: Putyin fegyvere a menekültválság

TERRORISM POLITICS DIPLOMACY SQUARE FORMAT US-Senator John McCain speaking on the last day of the 52nd Munich Security Conference in Munich, Germany, 14 February 2016. PHOTO: SVEN HOPPE/DPA
John McCain
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem áll érdekében a partnerség a Nyugattal, és a menekültválságot fegyverként használja, hogy megossza a transzatlanti szövetséget és aláássa az "európai projektet" - mondta John McCain republikánus szenátor, az amerikai felsőház katonai bizottságának elnöke vasárnap az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.
Vágólapra másolva!

John McCain elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin meg akarja őrizni Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, Oroszországot vezető közel-keleti hatalommá akarja tenni, és Szíriát az orosz haderő modernizációjának "gyakorlótereként" használja. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy az orosz elnök újabb "kihelyezett katonai központot" akar létrehozni Szíriából Kalinyingrád és a Krím-félsziget mintájára.

John McCain Forrás: AFP/Sven Hoppe

Úgy vélte, nincs esély a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni külügyminiszteri találkozóján a fegyverszünetről kötött megállapodás végrehajtására, és az egyezmény csupán arra jó, hogy az orosz bombázók egy újabb hétig támadhassák a lázadókat és a civil lakosságot.