Újabb milliókat ad az EU a menekültválság kezelésére

2016.02.15. 15:14

Görögország számára további 12,7, Macedónia számára 10 milliós eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság a migrációs krízis kezelésének segítésére.

Az unió végrehajtó testületének közleménye szerint Macedóniának egyebek között a határőrizet erősítésére nyújtják a támogatást, amelyre azért is szükség van, mert a bevándorlási hullám különösen nagy nyomás alá helyezte a migrációs útvonalak mentén fekvő országokat.

Menekültek a görög-macedón határonForrás: AFP/Armend Nimani

A támogatás ellenében a macedón határvédelemnek erősítenie kell a módszeres határellenőrzést és felügyeletet. Ellenőriznie és regisztrálnia kell mindenkit, aki nem EU-tagország állampolgára, akár szabályosan, akár illegális úton lépte át az ország határait, valamint további erőfeszítéseket kell tennie az embercsempész-hálózatok és az emberkereskedelem felszámolása érdekében.

Görögországot a mostani támogatással a migránsok fogadásában és regisztrálásában kívánja segíteni az unió. Az Európai Bizottság számításai szerint a megítélt forrás révén Athén legalább további nyolcezer bevándorló fogadására készülhet fel, beleértve ideiglenes elszállásolásukat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK