Tiltja a brit kormány az izraeli termékek bojkottját

A handout picture released by the UK Parliament’s Parliamentary Recording Unit (PRU) via Parliament TV on November 23, 2015 shows British Prime Minister and Conservative party leader David Cameron making a statement in the House of Commons on increasing f
David Cameron szerint jövő hét elején szavaznak a légitámadás megindításáról
Vágólapra másolva!
 A brit kormány hétfőn bejelentette: megtiltja a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hogy bojkottálják a nem etikus vagy bármilyen más izraeli termékeket.
Vágólapra másolva!

A bojkott "megmérgezi és polarizálja a vitát, gyengíti az integrációt és táplálja az antiszemitizmust" - áll a brit kormány közleményében, amely szerint a bojkott árthatna a brit exportnak és a nemzetközi kapcsolatoknak.

2014-ben a leicesteri tanács hirdetett bojkottot az izraeli telepeken készülő termékekkel szemben,

a skót kormány pedig "erőteljesen ellenzi" az "illegális kolóniákról" származó termékek vásárlását, bár a mostani tilalom a nagyfokú autonómiát élvező skót kormányzatra nem vonatkozik.

Az izraeli kormány örül a döntésnek, a brit Munkáspárt nem Forrás: AFP/-

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, hogy a brit kormány nem engedélyezi, hogy az önkormányzatok "Izrael-ellenes" intézkedéseket hozzanak. A brit Munkáspárt álláspontja szerint

a kormány döntése a helyi demokrácia ellen intézett támadással ér fel.

"Ez a kormányzati tiltás azt is megakadályozta volna, hogy az önkormányzatok fellépjenek a dél-afrikai apartheid ellen" - bírálta a baloldali ellenzék a kormányzó konzervatívokat. A brit kormány ugyanakkor tudatta: a jövőben is ragaszkodik az izraeli telepekről származó termékek pontos címkézéséhez, hogy a fogyasztók vásárláskor tájékozott döntést hozhassanak.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben tett közzé iránymutatást arra vonatkozólag, hogy hogyan kell az egységes piacon feltüntetni az izraeli telepekről érkező termékek származási helyét, arra hivatkozva, hogy

az EU a megszállt területeket nem ismeri el a zsidó állam részeként,

így az onnan származó termékeket nem helyes izraeliként feltüntetni. A brüsszeli lépés ellen Izrael hevesen tiltakozott.