A dél-koreai elnök Phenjan nukleáris robbanótöltete miatt aggódik

2016.02.16. 07:00

A dél-koreai elnök szerint Phenjan hamarosan képes lesz miniatürizált nukleáris robbanó töltetet előállítani. 

Észak-Korea hamarosan képes lesz miniatürizált nukleáris robbanótöltetet előállítani és azt interkontinentális rakétára szerelni, ha a nemzetközi közösség nem fogad el hatékony ellenintézkedéseket - jelentette ki kedden a szöuli parlamentben a dél-koreai elnök, Pak Gun Hje.

Így örültek a műhold felbocsátásának február 7-én Észak-KoreábanForrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

- Eljött az ideje annak, hogy alapvetően rendezzék az észak-koreai problémát. Phenjannak már nem sikerül becsapni és fenyegetni minket - mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ezentúl nem számíthat Szöul fenntartás nélküli támogatására, ahogy ez korábban történt.

Megerősíti a szövetségeit 

Szólt arról is, hogy függetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatától, Dél-Korea döntő fontosságú intézkedéseket tesz Észak-Korea viszonylatában, amely folytatja rakéta technológiájának fejlesztését.

- "Minden erőnket mobilizálni kell, hogy megoldjuk az észak-koreai nukleáris kérdéskört" - mondta. A parlamenti képviselőknek azt ígérte, Dél-Korea minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az észak-koreai vezetés tudtára adja, nukleáris-és rakétaprogramja nem szavatolja túlélését, éppen ellenkezőleg felgyorsítja bukását.Pak Gun Hje azt mondta, a kialakult helyzetben Szöul nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megerősítse szövetségét az Egyesült Államokkal és Japánnal, akárcsak az együttműködést Kínával és Oroszországgal.

Ürügynek tartják a műholdat

Észak-Korea február hetedikén nagy hatótávolságú rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat.

A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Azt megelőzően, január hatodikán Phenjan arról számolt be, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK