Tolvajt kerestek, sorozatgyilkost találtak Japánban

2016.02.17. 11:31

Egy japán idősotthon három lakóját taszította a mélybe egy harmadik emeleti erkélyről egy túlterhelt ápoló.

A gyilkosságsorozat még 2014-ben történt, de a gyanúsítottat, az otthon egy 23 éves ápolóját, aki beismerő vallomást tett, hétfőn tartóztatták le. A rendőrség beismerte, hogy hanyagságot tanúsított a halálesetek ügyében, mert nem gondolták, hogy bűncselekményről lehet szó. Pedig 2014 végén két hónap leforgása alatt három idős ember - egy 86 és egy 96 éves nő, majd egy 87 éves férfi - halt szörnyet a teraszról a mélybe zuhanva a kavaszaki idősotthonban.

Nem bírta elviselni az öregeket a japán ápoló (Képünk illusztráció)Forrás: AFP

 A sorozatgyilkosság gyanúja csak akkor merült fel, amikor a rendőrség az egyik lakó meglopása ügyében nyomozott az idősotthonban, és felvetődött, hogy a lopás gyanúsítottjának, Imai Hajatónak köze lehet a három halálesethez is. 

A nyomozás során végül kiderült, hogy egyedül Imai volt szolgálatában azon a három estén, amikor a halálesetek történtek. A férfi beismerte a gyilkosságokat, azzal indokolva tettét, hogy az öregek viselkedése úgymond kiborította. 

A japán kormány időről időre ígéretet tesz az idősellátás javítására a rohamosan öregedő országban, de nem sok eredménnyel. A népjóléti minisztérium adatai szerint az idősgondozók jóval kevesebb keresnek az átlagosnál, és hamar "kiégnek". Az öregek ápolói átlagosan 5,7 évet töltenek el szakmájukban, míg az összes szakma átlaga 12,1 év.