Obama szerint Trump nem lesz elnök

Család, Hírességek, akiket a nagyszüleik neveltek, Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama biztos benne, hogy az amerikaiak végül nem bízzák rá egy milliárdos valóságshow-sztárrra a nukleáris bombák kódját. 
Vágólapra másolva!

„Változatlanul hiszem, hogy Trump nem lesz elnök, mégpedig azért, mert hiszek az amerikaiakban. Úgy vélem, tisztában vannak azzal, hogy ez egy komoly munka, nem beszélgetős műsor vagy valóságshow. Nem is reklám vagy marketing, hanem kemény foglalkozás” – fogalmazott keddi kaliforniai sajtótájékoztatóján az amerikai elnök, aki szerint a republikánus előválasztások szavazói mindössze a frusztrációjukat fejezik ki az üzletemberre adott voksaikkal.

Az amerikai elnök munkája komoly és nehéz Forrás: AFP/Saul Loeb

Nem ért a külpolitikához

Obama korábban is kritikusan viszonyult Trumphoz – emlékeztetett beszámolójában a USA Today, különösen az elnökaspiráns muszlimellenes retorikáját illette komoly bírálattal.

Ezúttal azonban elsősorban Trump külpolitikai hitelességét vetette fel. Obama hangsúlyozta, hogy az elnöknek együtt kell működnie a világ vezetőivel, és elvárható, hogy „ismerje a tényeket, tudja az érintettek nevét, azt, hogy az országuk hol található a térképen, és valamit a történelmükről”.

„Akárki kerül is a helyemre, a kezében lesznek a nukleáris kódok, 21 éveseket küldhet a tűzvonalba, és gondoskodnia kell arról, hogy ne omoljon össze a bankrendszer – hangsúlyozta az elnök. – Az amerikaiak meglehetősen józan emberek, és úgy vélem, hogy végül ésszerű döntést hoznak majd” – tette hozzá.

Trump külpolitikai hitelessége megkérdőjelezhető Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Nem választ Clinton és Sanders között

Ami a demokrata elnökaspiránsokat illeti, Obama igyekezett elmosni a Hillary Clinton és Bernie Sanders közötti különbségeket. Szerinte több dologban értenek egyet, mint amennyiben nem, és a kampányüzeneteik jórészt a taktikával kapcsolatosak.

Példaként a klímaváltozást hozta fel, amelyben mindketten hisznek, és támogatják az alapvető szabályozásokat.