Elveszítette a parlamenti többségét az ukrán koalíció

Diplomáciai vihart kavart Orbán kárpátaljai autonómiára tett kijelentése, Arszenyij Petrovics Jacenyuk ukrán miniszterelnök
WASHINGTON, DC - MARCH 12: Ukraine Prime Minister Arseniy Yatsenyuk speaks at a news conference at the Atlantic Council on March 12, 2014 in Washington, DC. Yatsenyuk was in Washington to discuss the current situation of the Russian military intervention in the Crimea area. T.J. Kirkpatrick/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elvesztette parlamenti többségét az egy éve alakult kormányzó koalíció Ukrajnában, miután csütörtökön még egy párt, a Szamopomics (Önsegély) is bejelentette távozását - jelentették ukrán hírportálok.
Vágólapra másolva!

Képviselőcsoportjának rendkívüli ülésén hozott döntését az Önsegély azzal indokolta, hogy nem hajlandó tovább szövetségben maradni olyan politikai erőkkel, amelyek „oligarchikus puccsot” hajtottak végre a parlamentben.

Elfogyott Jacenyuk parlamenti többsége Forrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

A Szamopomicsnak 26 tagja van a 450 fős törvényhozásban. Arszenyij Jacenyuk kormányfő már jelezte, hogy tárgyal egyes politikai pártokkal a koalícióhoz való csatlakozásról – számolt be a Reuters.

Az ukrán kormány a héten csupán azért úszta meg a bizalmi szavazást, mert nem vett elég képviselő részt a voksoláson. A fiaskó után döntött úgy Julija Timosenko volt kormányfő pártja, a Haza (Batykivscsina), hogy kilép a koalícióból.

Timosenko pártjának 19 képviselője van.

Ezek után már csak az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front maradt a koalícióban 218 képviselővel.