Terrorizmusért ítéltek el egy 17 éves diáklányt Bécsben

börtön nő letartóztatás rendőrség bíróság elítélés
Család, 30 év börtönt adott az anya, aki metadont adott kislányának, hogy könnyebben elaludjon
Vágólapra másolva!
A bécsi bíróság bűnösnek találta azt a svéd diáklányt, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni, és nyilvánosan örömködött a párizsi terrorakció után.
Vágólapra másolva!

A bécsi bíróság csütörtökön hirdetett ítéletet annak a szomáliai származású, svéd lánynak az ügyében, akit az osztrák fővároson keresztül utazott Szíriába, hogy beálljon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez - írja a Kleinzeitung.at. A diáklányt terrorizmus vádjában találta bűnösnek az ítélőszék, amiért másfél év, felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá.

Az osztrákok lekapcsolták

A 17 éves tinédzser kizárólag fiatal korának köszönheti, hogy nem kell letöltenie büntetését. Az osztrák hatóságok az ítélethirdetés után visszaküldik az elítéltet Svédországba.

A lány még tavaly december elején távozott svédországi otthonából.

A szülei egyből jelentették az esetet a rendőrségen. Az osztrák rendőrök december 5-én akadtak rá egy bécsi vasútállomáson, ahol őrizetbe vették. A tini ellen terrorizmus gyanúja miatt indult nyomozás.

Bécsben kapcsolták le a Szíriába tartó diáklányt Forrás: AFP/APA/Herbert Neubauer

Online radikalizálódott

A szülei soha nem szabták meg a tinédzser gyermeküknek, miként viselkedjen vagy öltözködjön. Egyszer csak azt vették észre, hogy elkezdett másképp öltözködni. A svéd fiataloktól megszokható viselet helyett tradicionális, arab női ruhákat kezdett hordani.

A bátyja egy párnába rejtett mobiltelefont talált, amin az Iszlám Állam propaganda videóit nézegethette húga.

A rendőrségi nyomozás során arra is fény derült, hogy a lány sms-ket küldözgetett a párizsi terrortámadás után, hogy mennyire boldog a sikeres támadás miatt.