Húsz napig Brüsszelben bujkált Salah Abdeslam

2016.02.19. 12:38

Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője a merényleteket követően húsz napon át Brüsszelben bujkált. 

A hatóságok december elején szereztek tudomást a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében található lakásról, amely a nyomozás eddigi állása szerint a terrortámadások után búvóhelyül szolgált Salah Abdeslamnak. A lakást hamis papírokkal bérelte egy másik gyanúsított, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki – közölte pénteken a La Dernière Heure című belga napilap az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. 

Megtalálták az ujjlenyomatát

A lakásban TATP, vagyis triaceton-triperoxid nyomait találták, valamint három kézzel készített övet, amik alkalmasak robbanószer tárolására. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem kívánta kommentálni a La Dernière Heure értesüléseit. 

Salah AbdeslamForrás: AFP/Dsk

Nemzetközi körözés alatt áll

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben. 

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK