Kurd szervezet vállalta magára az ankarai merényletet

Vágólapra másolva!
A Kurdisztáni Munkáspárt nevű terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport jelentkezett pénteken a szerdai ankarai öngyilkos merénylet elkövetőjeként. Fogadkoznak, hogy folytatják a terrorakciókat.
Vágólapra másolva!

A Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) honlapján olvasható közlemény szerint a szerdai támadás

válasz volt Recep Tayyip Erdogan török elnök kurdokkal kapcsolatos politikájára,

valamint megtorlás a délkelet-törökországi Cizre városában kialakult helyzetért, ahol tavaly december 14. óta kijárási tilalom van érvényben a biztonsági erők és a PKK fegyveresei közötti összecsapások miatt. A szervezet szerint Erdogan a kurdok ellen uszítja a nemzetközi hatalmakat.

A turizmus is elpusztítandó célpont

A TAK üzenetében fogadkozott, hogy folytatja terrorakcióit, és figyelmeztette a turistákat, hogy kerüljék el Törökországot. "Számunkra a turizmus is elpusztítandó célpont" - írja a honlapján közzétett üzenetében a TAK, elhárítva egyúttal maguktól a felelősséget a turisták esetleges haláláért.

A csoportot az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti

- írta a Dogan török hírügynökség. A TAK legutóbb az isztambuli Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtér ellen tavaly december 23-án végrehajtott támadás elkövetőjeként jelentkezett. A közleményük szerint aknavetőt használtak. A támadásban egy 30 éves takarító halt meg, egy másik pedig megsérült, öt repülőgép pedig megrongálódott.

Több mint harminc éve harcolnak

A szerdai ankarai merényletben

28-an meghaltak, 81-en megsebesültek.

A halálos áldozatok közül 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt. Húsz embert őrizetbe vettek a merénylettel kapcsolatban.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd fegyveresek ellen. A hadsereg adatai szerint két hónap alatt a török katonák a PKK több mint 200 tagjával végeztek. Az összecsapások miatt tízezrek menekültek el otthonaikból, és számos polgári lakos is meghalt. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.