Menekültválság: újabb incidensek Németországban

2016.02.19. 21:13

Németországban újabb menekültellenes incidensek történtek, pénteki jelentések szerint Szászország tartományban tüntetők blokád alá vettek egy menedékkérőknek kialakított szállást, egy másik szállást pedig megpróbáltak felgyújtani.

A cseh határon fekvő Rechenberg-Bienenmühlben nagyjából száz tüntető autókkal lezárta a szálláshoz vezető utat, és feltartóztatta az első lakókat szállító buszt. A blokádot a rendőrség nyomására számolták fel. A rendőrség köznyugalom megzavarása, a gyülekezési jogról szóló törvény megsértése és bűncselekménnyel való fenyegetés gyanúja miatt nyomozást indított a csütörtök este történt incidens miatt. 

Szégyenletes demonstráció

Pénteken az interneten elterjedt egy videofelvétel, amelyen megrettent, síró menedékkérők láthatók a buszon, amelyet üvöltöző tömeg vesz körül. Markus Ulbig tartományi belügyminiszter a felvételre reagálva közleményben szégyenletesnek nevezte a demonstrációt. Péntek este elterjedt egy másik felvétel, amelyen egyebek között látható, ahogy egy rohamrendőr durván megragad, lerángat a buszról, és betuszkol a szállásra egy fiatal menedékkérőt.

Előzetesben az elkövetők

A tartományi belügyminiszter az újabb felvételre újabb közleményben reagált, hangsúlyozta, hogy kielemzik a mintegy 30 rendőrt megmozgató bevetést, és a levonják a megfelelő következtetéseket.
A lengyel határ térségében fekvő Löbauban helyi fiatalok összeszólalkoztak a településen elhelyezett menedékkérők egy csoportjával, majd Molotov-koktélt hajítottak szállásukra. Személyi sérülés és nagyobb kár nem történt. Egy 16 és egy 26 éves feltételezett elkövetőt előzetes letartóztatásba helyeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK