Rettegnek a menekültek egy szerb határzártól

Menekültáradat, migráns, 
Szerbia , Sid vasutállomás
Fotó:Dudás Szabolcs
Menekültáradat, migráns, Szerbia , Sid vasutállomás Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Felröppent a hír, hogy Szerbia lezárta a macedón–szerb határszakaszt. A hatóságok egyelőre csak a határellenőrzés szigorítását ismerték el. A menedékkérők sietősre vették, hogy még idejében bejussanak Európába.
Vágólapra másolva!

A szerb állami televízióra hivatkozva a szerb–macedón határ teljes lezárásáról adott hírt a Die Presse osztrák napilap. Az illetékes szerb hatóságok azonban tagadták a híreket; csupán a határszakaszon bevezetett szigorítást ismerték el.

A szerb RTS csatorna szerint Horvátország emellett leállította a menekültek szállítását Szlovénia felé. Annyi bizonyos, hogy a határ szerb oldalán található

Sid városából csütörtök óta nem gördültek ki menedékkérőket szállító vonatok.

A szerbiai Sid vasútállomás Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Láncreakció

Ausztria pénteken reggel 8 órától léptette életbe azt az intézkedését, hogy egy nap 3200 menekültnél többet nem enged be az országba. Az egy nap benyújtható menedékkérelmek számát 80-ban maximalizálta. Az osztrákok után Szlovénia is hasonló fejkvótában gondolkodik. Ha Horvátország és Szerbia bezárja országa kapuit a menekültek előtt,

az emberáradat nyomása Macedóniára fog nehezedni.

A gevgelijai határátkelőhöz pénteken érkeztek szlovák és cseh rendőrök, hogy a macedón hatóságok munkáját segítsék. Ha a kis balkáni ország sem bírja tovább a nyomást, Macedónia is várhatóan a teljes határzárat választaná Görögországgal egyetemben.