Totális a patthelyzet Brüsszelben

2016.02.19. 17:17

További halasztást szenved az Európai Unió állam- és kormányfőinek plenáris tárgyalása a brit reformelképzelésekről – jelentette be a Twitteren péntek délután Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

A tagállami vezetők az eredeti tervek szerint „angol reggeli” fölött véglegesítették volna a megállapodást, ám ezt később ebéddé, majd „étkezéssé” minősítette át Aamann; a szóvivő legalább öt halasztást jelentett be a Twitteren.

A legutóbbinál már nem is jelölt meg időpontot, hogy mikor folytatódhatnak a plenáris egyeztetések. Korábban 13.30-at, majd 14.30-at, 15.30-at, kisvártatva pedig 16.00 órát jelölt meg várható kezdésként. Végül határozatlan idejű halasztást jelentett be.

Ilyenkor a tagállami vezetők kisebb csoportokban egyeztetnek, pihennek, Donald Tusk pedig „gyóntatásnak” nevezett kétoldalú megbeszéléseket folytat, hogy a 28-ak végül egyezségre tudjanak jutni.

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője „gyóntatást” tartForrás: NurPhoto/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Panayiotis Tzamaros

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő arról számolt be, hogy a tanácskozáson kritikus a helyzet, az egyeztetések legkorábban este folytatódnak, a tagállami delegációkat pedig arra kérték, hogy szombatra is foglaljanak szállást.

Fitch: Újabb nehézségek jönnének

 A Fitch Ratings szerint az Európai Unió meggyengülését eredményezi a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás, bármilyen eredménnyel záruljon is. A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett elemzése szerint, ha a britek többsége a kilépésre voksolna, az máshol is biztatást adna az EU-ellenes erőknek, és nehezítené az uniós döntéshozatalt olyan ügyekben, amelyekben a tagállami és az EU-érdekek nem esnek egybe.

Fitch: London kilépése lavinát indítana elForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ha a brit választók a bennmaradásra szavaznak, az viszont az EU-hoz fűződő viszonyrendszer újratárgyalására ösztönözhetne más tagállamokat, különösen akkor, ha az uniós közvélemény úgy értékeli, hogy a brit kormány által kezdeményezett újratárgyalási folyamat eredményei javították Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit, és erősítették a brit szuverenitást – áll a Fitch elemzésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK